X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

CMC: Cine i-a susținut pe socialiști în lupta cu construcțiile neautorizate

30 oct. 2015,, 11:15   Politică
2412 1
Foto: noi.md
„Cu părere de rău, nimeni în afară de fracțiunile din opoziție nu are de gînd să examineze cele mai importante și stringente probleme ale orașului”, a declarat președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, înainte de ședința CMC, pentru care socialiștii au pregătit cîteva proiecte pentru examinare. Votarea din CMC a demonstrat că Ion Ceban avea dreptate. Toate propunerile fracțiunii PSRM au fost blocate de fracțiunile PL, PPEM și consilierul din partea PDM încă la etapa de includere pe agendă, informează NOI.md.

În particular, socialiștii au propus ca viceprimarul Vlad Coteț să fie lipsit de împuterniciri pentru abuz în serviciu, deoarece el eliberează autorizații pentru defrișarea arborilor pentru construcția stațiilor PECO în zonele de parc.

Socialiștii mai consideră că este necesar de anunțat un moratoriu de 30 de zile la efectuarea lucrărilor pe șantierele problematice din Chișinău. Însă liberalii afirmă că la 90% din șantierele din capitală construcțiile sînt legale și această problemă trebuie clarificată de Inspecția de Stat în Construcții. Liderul fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid, Vasilii Chirtoca, a menționat că este necesară inițierea unor discuții pe această temă, deoarece construcția tuturor obiectelor care nu sînt incluse în planul general se efectuează cu încălcarea legislației.

Ion Ceban a specificat despre ce este vorba: „Noi propunem să anulăm autorizația temporară a CMC pentru construcția mansardelor pe blocurile locative, să interzicem temporar examinarea documentelor și eliberarea autorizațiilor de construcție, pentru că în acest domeniu s-au acumulat multe probleme. Trebuie stopate toate lucrările de construcție în raza de 500 m de la zona parcurilor”. Însă consilierul a fost întrerupt, fără a mai fi ascultat pînă la urmă. Ion Ceban a încercat fără succes să găsească susținere la consilierii PPEM, argumentînd că pe teritoriul grădiniței de copii de pe bd. Moscovei, 4/2, se construiesc două blocuri, iar autorizația a fost eliberată de primarul general. Și exemple de acest fel sînt multe. În cazul construcțiilor ilegale trebuie pus punct, indiferent de politică.

Președintele fracțiunii PPEM, Oazu Nantoi, a menționat pentru NOI.md: „Noi ne-am abținut, pentru că este o propunere populistă, nu se lucrează așa. Trebuie instituită o comisie care să examineze fiecare caz concret. Nu pot interzice toate construcțiile, pentru că este ilegal”.

Socialiștii au propus, de asemenea, să fie creată o comisie pentru desfășurarea auditului la întreprinderile „Apă-Canal Chișinău”, „Autosalubritate”, „Termoelectrica” și întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, în vederea calculării majorării tarifelor la serviciile comunale. Totodată, socialiștii doresc să examineze separat situația legată de majorarea tarifelor la serviciile comunale și compensațiile alocate unor categorii ale populației, avînd în vedere că zilele acestea începe sezonul de încălzire. În afară de aceasta, socialiștii au abordat problema pe marginea căreia bat alarma încă din vară. Este vorba despre înregistrarea copiilor în listele de așteptare pentru un loc în grădinițele de copii.

„Trebuie examinate problemele importante pentru orășeni, iar în agendă figurează chestiuni ce țin de împărțirea terenurilor, arenda proprietății municipale și încă cîteva regulamente care nu pot fi examinate, deoarece nu sînt definitivate”, a declarat Ion Ceban pentru NOI.md.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?