X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţii nu apreciază demisia Guvernului Streleţ ca pe ceva ieşit din comun

30 oct. 2015,, 10:00   Politică
2217 2
Foto: noi.md
Demiterea Guvernului Valeriu Streleţ nu reprezintă nimic ieşit din comun, consideră experţii independenţi. Doctorul în economie Elena Gorelova a spus că "demisia unui nou guvern al Alianţei este doar o demisie".

"Nu ar trebui să ne facem iluzii privind eficienţa următorului guvern al coaliţiei de guvernare, deoarece acesta, ca şi precedentele, vor considera drept obiectiv principal integrarea europeană şi implementarea Acordului de asociere cu UE. Iar problemele sociale şi economice reale ale populaţiei, cu asemenea ţinte iraţionale ale autorităţilor, sînt după limita politicii şi intereselor lor", consideră Gorelova.

Directorul companiei de asigurări Acord Grup, ex-ministrul Apărării Victor Gaiciuc presupune că demisia echipei Streleţ nu va avea consecinţe pentru Moldova.

„Demiterea cabinetului de miniştri este o practică mondială. Peste o săptămînă va fi altul. Nu ar trebui să aşteptăm dezastre. Un alt moment este cine va fi în stare să formeze majoritatea de guvernare. Am impresia că vor fi aceiaşi – Partidul Liberal, Partidul Democrat, grupul Leancă şi fracţiunea PLDM, care nu va avea de ales. Deşi, în politica moldovenească, şi în politică la general 2+2 nu întotdeauna fac 4", a spus el.

Analistul independent Vitalie Andrievschi este convins că urmările nefaste pot fi evitate dacă noul guvern va fi format în timpi scurţi.

"Însă dacă va dura luni, atunci vor începe problemele. În primul rînd, cu partenerii externi, spre exemplu FMI. Din votul de astăzi putem face principala concluzie – toată răspunderea şi-a asumat-o PDM. Ei merg la risc: sau rezolvă toate problemele din ţară, sau dispar de pe arena politică", a spus el.

Vorbind despre posibilul raport din viitoarea coaliţie, Andrievschi a opinat că vor fi PDM şi PL, plus grupul Iurie Leancă.

"Nu exclud că din fracţiunile PCRM şi PSRM se vor retrage membri. Şi aceşti deputaţi vor sprijini noua majoritate", consideră expertul.

Fostul vicepremier şi ministru al Economiei Alexandru Muravschi a scris pe reţelele de socializare că şedinţa Parlamentului privind demisia Guvernului a demonstrat o dată în plus că lupta politică presupune aplicarea unor scenarii standard.

"De exemplu, este obligatoriu să se critice metodele de activitate ale premierului. Streleţ a fost criticat pentru că a efectuat prea multe deplasări prin ţară şi în străinătate, în loc să stea alături de echipă şi să elaboreze un plan anticriză. Dar sînt absolut sigur că de ar fi procedat altfel, ar fi fost criticat că stă în cabinet, în loc să se deplaseze prin ţară, să comunice cu oamenii, să vadă cum lucrează, nemaivorbind despre necesitatea de a promova activ interesele comerciale şi politice ale Moldovei prin vizitarea principalilor parteneri ai ţării", consideră Muravschi.

Economistul Sergiu Tofilat este convins că în situaţia actuală demisia este un fenomen nefast.

"Atît timp cît nu avem coaliţie majoritară în Parlament, nu văd nimic bun în demisia Guvernului. În noiembrie urmează să sosească misiunea FMI. Cu cine vor comunica în lipsa Guvernului? Şi aceasta constă doar una dintre întrebările principale", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?