Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Testarea integrității profesionale va putea avea loc doar cu acordul instanței de judecată

28 oct. 2015,, 17:33   Societate
3014 1

Testarea integrității profesionale va putea avea loc doar cu acordul instanței de judecată
Foto: tribuna.md

Funcționarii publici vor putea fi supuși testelor de integritate profesională doar în baza unei autorizații emise de instanța de judecată. Prevederea se conține într-un nou proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, după ce anterior Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi ale legii existente, notează NOI.md.

Potrivit ministrului Vladimir Cebotari, scopul noului proiect nu este de a testa individul, dar instituția per ansamblu.

„Se pun accentele pe integritatea instituțională. S-a stabilit procedura de autorizare prin instanța de judecată a planului de testare a integrității instituționale, de confirmare a acestor rezultate de instanță, cu obligativitatea încetării relațiilor de muncă cu persoanele care au picat acest test. Totodată, în cazul în care nu a trecut testul de integritate, conducătorul acestei instituții se obligă să elaboreze un plan de remediere a situației. Dacă nu-i reușește, el riscă să fie demis”, a explicat Cebotari.

Totodată, a fost extinsă și lista categoriilor de persoane care cad sub incidența acestei legi. În acest sens, nu doar funcționarii publici vor fi supuși testelor de integritate, dar și conducătorii întreprinderilor de stat, instanțele de judecată și judecătorii propriu-ziși.

„În baza testelor efectuate anterior, se inițiase un proces de «purificare» a instituțiilor publice, însă, odată cu declararea unor prevederi drept neconstituționale, acest proces a încetat. Oamenii care au luat mită și au fost concediați au revenit în funcții”, a adăugat ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?