Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Opoziţia parlamentară s-a arătat nemulţumită de amendamentele la bugetul de stat

28 oct. 2015,, 16:10   Economie
2630 0
Парламентская оппозиция выразила недовольство поправками в госбюджет
Foto: tribuna.md
Reprezentanţii Partidului Socialiştilor şi Partidului Comuniştilor au criticat proiectul de lege privind modificarea şi completarea bugetului de stat pentru 2015, considerînd că Guvernul a depus eforturi insuficiente pentru a asigura funcţionarea la nivel a instituţiilor de stat.

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a prezentat miercuri proiectul de modificare a bugetului de stat la şedinţa Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. Potrivit lui, principalii factori pentru operarea modificărilor a servit revizuirea granturilor şi creditelor în legătură cu suspendarea temporară a sprijinului financiar din partea partenerilor de dezvoltare; identificarea resurselor pentru majorarea asistenţei sociale şi sprijinului în perioada rece a anului în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale.

"Veniturile s-au redus cu 1,186 miliarde de lei în legătură cu încasările mici din TVA, diminuarea indicatorilor comerciali. Conform estimărilor, importul în 2015 va constitui cu 23% mai puţin decît în 2014 sau cu 8% mai puţin decît suma preconizată. În legătură cu acest fapt, bugetul va suporta pierderi de 1,578 mld. lei. De asemenea, la buget nu vor fi transferați cei 578 mil. lei din partea Comisiei Europene. Am reuşit să obţinem suplimentar la bugetul de stat 202 mil. lei din impozitul pe venit, 440 mil. lei din vînzarea licenţelor de comunicaţii, 180 mil. lei - amenzi din achitarea contravenţiilor şi 78 mil. lei - grant al Guvernului României", a explicat el.

Conform proiectului de lege, s-a decis diminuarea cheltuielilor pentru politica externă (3,7 mil. lei), apărare (11,6 mil. lei), justiţie (75,1 mil. lei), asigurarea ordinii publice (60,3 mil. lei), educaţie (75 mil. lei), cultură, artă şi sport (65,4 mil. lei), sectorul sănătăţii (237,6 mil. lei), asigurare socială (55,5 mil. lei), agricultură (73,1 mil. lei), mediu (33,8 mil. lei), transport şi tehnologii informaţionale (501,6 mil. lei). Totodată, Guvernul propune majorarea cheltuielilor pentru Curtea Constituţională (200 mii lei), ştiinţă (18,3 mil. lei), industrie şi construcţie (1,6 mil. lei).

Vicepreşedintele Comisiei, deputatul comunist Oleg Reidman a subliniat cifra prea mare reducerilor propuse.

"Diferenţa între insuficienţa veniturilor şi cheltuielilor este de 500 mil. lei. O sumă extrem de mare. Adică la adoptarea bugetului de stat deficitul era de circa 4 mld. lei, iar acum se propune cifra de 3,6 mld. Aţi prognozat din start asemenea deficit, putea fi păstrat", a spus el.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a menţionat că suma cheltuielilor bugetului, care nu au fost executate, atinge circa 5,3 mld. lei în primele nouă luni ale anului curent.

"Pentru educaţie urmau să fie alocați încă 875 mil. lei, pentru sănătate – 420 mil. lei, agricultură – 748 mil. lei, transport – 1,1 mld. lei. Aceste cifre demonstrează că în primele nouă luni nu aţi finanţat ramurile principale", s-a indignat el.

Dodon a subliniat că cei 14 mld. lei acordați de BNM cu titlu de sprijin pentru cele trei bănci problemă vor costa suplimentar cetăţenii de rînd 600 mil. lei anual.

Dodon a mai spus că se propune excluderea proiectului de lege pentru modificarea bugetului de stat a obligaţiunii de a returna pînă la sfîrşitul anului resursele destinate celor trei bănci.

"Recunoaşteţi: cînd veţi declara faliment cu o asemenea politică financiară?!", a ironizat liderul socialiştilor, la care Arapu a răspuns că "Moldova niciodată nu a fost în stare de faliment şi cu siguranţă nici nu va fi".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?