Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a aprobat acordul nuclear al Iranului cu cele şase puteri

21 oct. 2015,, 17:45   Externe
3002 1

Foto: korrespondent.net

Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a aprobat acordul nuclear al Iranului cu cele şase state din grupul P5+1, încheiat în luna iulie, precum şi sancţiunile programului nuclear, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

Anunţul a fost făcut, miercuri,pe site-ul oficial al lui Ali Khamenei. Pînă marţi, poziţia liderului Suprem al Iranului a fost necunoscută, pentru a nu influenţa procesul decizional al acordului nuclear, potrivit unor surse apropiate acestuia.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui iranian Hassan Rohani, Ali Khamenei a solicitat că Statele Unite şi UE trebuie să anunţe clar că ridică sancţiunile care vizează Iranul.

Textul asupra căruia au convenit negociatorii iranieni şi cei străini în Viena prevede ca acordul asupra programului nuclear să dureze cel puţin zece ani, în schimbul suspendării progresive a sancţiunilor economice.

Lunea trecută, Parlamentul iranian a acordat primul vot de susţinere a legii privind acordul nuclear al Teheranului cu statele din grupul P5+1, fiind aprobat miercurea trecută şi de Consiliul Gardienilor Constituţiei, alcătuit din şase clerici musulmani numiţi de liderul suprem şi şase parlamentari aleşi de Parlament, fiind ultima instanţă decizională înainte de Ali Khamenei.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli pînă la efectuarea vizitei.

O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

La cîteva zile de la încheierea acordului nuclear, deşi a evitat să se pronunţe pe tema acordului nuclear cu marile puteri, Ali Khamenei a promis continuarea "rezistenţei" împotriva politicilor "arogante" ale Washingtonului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?