Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum ar putea fi pedepsiţi şoferii care nu acordă prioritate pe trecerea de pietoni

13 oct. 2015,, 14:45   Societate
2438 2

Водителям, не уступающим дорогу пешеходам, могут увеличить размер штрафа
Foto: noi.md

Conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor ar putea fi sancţionaţi mai dur. Propunerea vine din partea reprezentanţilor Inspectoratului Național de Patrulare şi au ca scop responsabilizarea șoferilor și prevenirea accidentării pietonilor, în special a minorilor.

Astfel, dacă noile modificări vor fi adoptate, conducătorii auto vor plăti o amendă de la 600 la 1.000 de lei cu aplicarea a 4 puncte de penalizare în comparație cu 200 lei și 2 puncte de penalizare, în prezent. Iar, pentru crearea situației de accident rutier, conducătorul auto va plăti o amendă de până la 1.500 de lei cu posibila privarea de dreptul de conducere a vehiculului pe un termen de la 6 luni la un an.

Cei mai vulnerabili pietoni sunt copiii, care nu pot depista și sesiza riscul la care ar putea fi supuși. În primele nouă luni ale anului curent, 227 de copii s-au ales cu traumatisme, iar 16 minori au decedat în urma accidentelor rutiere cauzate de traversarea neregulamentară a străzii, neatenția șoferilor și viteza excesivă a vehiculelor.

În scopul educării și informării copiilor despre regulile circulației rutiere și evitarea pericolelor străzii, pe parcursul lunii septembrie, inspectorii de patrulare au informat peste 72.000 de copii din toate raioanele țării. Pe lângă aceste lecții, Inspectoratul Național de Patrulare a organizat mai multe operațiuni speciale ("Pietonul", "Autobuzul", "Semaforul") în vederea prevenirii accidentelor rutiere cu implicarea, în mod special, a minorilor.

Astfel, pentru prevenirea implicării pietonilor în evenimente rutiere nedorite, Inspectoratul Național de Patrulare vine cu mai multe recomandări în acest sens:

- deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public;

- traversaţi strada numai prin locurile marcate ("zebră");

- în intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare;

-în locurile unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora;

-nu vă angajați în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport public oprite în staţii;

-evitaţi să vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcuri, terenuri de joacă sau sport, curtea şcolii etc.);

-mai multa atenție la traversarea noaptea, atunci cînd ploua sau este ceata, deoarece vizibilitatea este redusa, iar în condiții de carosabil umed, spațiul necesar pentru frînare creste foarte mult.

În același timp, vor fi responsabilizați și pietonii care traversează neregulamentar strada, punând în pericol securitatea sa și altor participanți la trafic. În primele nouă luni ale acestui an, au fost amendați în jur de 8.000 pietoni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?