X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experţi: Băncile mari ”presează” cursul leului, deplasîndu-l spre creştere

13 oct. 2015,, 14:05   Economie
2918 0
Foto: noi.md
Băncile mari "presează" cursul leului moldovenesc și îl deplaseză spre o mică fortificare, această tendinţă obţinînd în ultimele zile "caracter stabil".

Unii participanţi ai pieţei valutare şi-au reconfirmat prognozele că deficitul de lei pe piaţă va influenţa cursul în favoarea valutei naţionale.

"La începutul săptămînii, pe piaţă se observă o presiune asupra cursului leului din partea băncilor mari, care, prin tranzacţiile lor, dau tonul situaţiei. Spre exemplu luni, 12 octombrie, dolarii SUA în numerar se vindeau la cursul de 19,8 MDL:$1", a spus un dealer valutar.

Potrivit lui, tendinţa de pe piaţă a fost mai mult spre fortificarea leului graţie faptului că oferta operatorilor pieţei de valută străină este mică.

Întrebat cît de real este de anticipat apariţia leilor pe piaţă, dealerul a spus că în ultima perioadă a început a se diminua fluxul de lei, fapt ce își are originea în depozitele la cele trei bănci problemă.

"Băncile problemă, folosind resursele BNM, eliberau depozite deponenţilor, care în majoritatea lor converteau depozitele în valută, ceea ce influenţa cursul leului. Însă acum acest izvor a secat şi restul depozitelor, circa 700-900 de milioane de lei, au fost transferate la cinci bănci", a explicat dealerul.

Participanţii pieţei au denumit aceste depozite "moarte", care pe moment nu vor fi solicitate.

"Aceasta înseamnă că o parte dintre depozitele în lei transferate la alte bănci nu vor fi convertite în valută, respectiv nu vor apărea pe piaţa valutară şi nu vor influenţa cursul leului", a spus interlocutorul agenţiei.

Un asemenea volum al depozitelor persoanelor fizice, rămase nesolicitate la cele trei bănci lichidate de BNM, dealerii îl explică prin cîteva momente.

"O parte dintre aceste depozite sînt în valută, a căror scadenţă încă nu a expirat. Avînd în vedere că dobînzile sînt fixe, acestea sînt cu mult mai mari decît cele existente acum pe piaţă. Anume din acest considerent proprietarii depozitelor nu le retrag prematur. Majoritatea depozitelor sînt "moarte", iar cifra lor depăşeşte 1 milion. În medie soldul fiecărui asemenea depozit nu depăşeşte 100 de lei. Cel mai probabil, proprietarii acestor depozite încă mult timp nu le vor solicita", a spus dealerul.

Prognozînd situaţia pentru perspectivă scurtă, participanţii pieţei presupun că regulatorul va cumpăra valută, oferind pieţei lei, care sînt solicitaţi. BNM s-a apropiat de limita cînd rezervele sale asigură volumul de trei luni de import.

"BNM nu are dreptul moral de a coborî mai jos de această limită, astfel situaţia favorizează leul moldovenesc să cîştige puţin poziţii faţă de dolar şi euro", consideră experţii.

Pentru marţi, 13 octombrie, BNM a stabilit cursul oficial de 19,7720 lei pentru 1 dolar SUA şi 22,4779 lei pentru 1 euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?