Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţii: Noile bancnote nu vor avea nicio influență asupra inflaţiei

13 oct. 2015,, 10:00   Economie
2986 0
Foto: newsmaker.md
Astăzi vor fi puse în circulaţie noile bancnote de la 1 leu la 500 de lei, cu un sistem de protecţie perfecţionat. Totodată, leii de model vechi vor continua să fie utilizați drept mijloc de plată pe întregul teritoriu al Moldovei, fără restricţii.

Experţii economici menţionează că înnoirea bancnotelor este un proces tehnic care nu trebuie să provoace îngrijorări în legătură cu creşterea ratei inflaţiei. Doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic, a explicat pentru Moldavian Business Channel (MBC) că actuala inflaţie este o consecinţă a eliberării creditelor mari celor trei bănci problematice efectuate de Banca Naţională din rezerva de stat. Ar trebui să ne preocupăm de astfel de acţiuni, şi nu de înnoirea bancnotelor, menţionează expertul.

„Este o măsură planificată. Din momentul tipăririi bancnotelor a trecut o perioadă mare de timp – peste 20 de ani. Tehnologia de protecţie de altă dată s-a învechit. Inflaţia este generată de dezechilibrul de masă monetară în circulaţie. Masa monetară poate fi în cash şi fără numerar. Iar faptul că ei schimbă banii de o generaţie pe alta nicidecum nu înseamnă că ar fi inclusă maşina de tipărit bani”, a comunicat Mihail Poisic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?