Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Politolog de la Bucureşti, despre jaful bancar

10 oct. 2015,, 17:30   Politică
6317 3

Foto: jurnal.md

Jaful de miliarde şi spălările de bani din Rusia prin băncile din Republica Moldova nu ar fi fost posibile fără implicarea celor de la guvernare, comentează directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea.

„Este evident că există o legătură foarte intimă între elita din R. Moldova şi cea din Rusia. Dacă omul spală bani prin tine, înseamnă că are încredere. Acest caz creează semne de întrebare foarte serioase şi aici, atenţie!, nu vorbim de Usatîi, ci de oameni din puterea proeuropeană care au permis aceste vânturări de fonduri! (...) Cred că nu s-ar fi putut fura aceşti bani fără ca cei mai puternici oameni din R. Moldova să permită acest lucru. Aceste bănci nu au fost vândute deliberat unor mari investitori pentru a putea fi mulse de bani. Scandalul dintre BERD şi Victoriabank din Chişinău este dezastruos ca semnal. Un investitor european puternic cum e BERD pentru Victoriabank era un semnal bun. Guvernul moldovean însă a împiedicat în mod stupid această tranzacţie”, a declarat Cristian Ghinea în cadrul unui interviu pentru Jurnal de Chişinău.

Politologul de la Bucureşti a accentuat că autorităţile de la Chişinău au admis restanţe mari în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi au permis privatizări dubioase, marginalizând investitorii europeni.

„Nu a demarat lupta împotriva corupţiei, nu s-a autonomizat statul faţă de oligarhi şi nu s-a liberalizat economia, cartelurile sufocă pieţele moldoveneşti. Acesta este contextul în care s-a produs aşa-numitul furt al miliardului de dolari. Băncile au fost stoarse de fonduri de-a lungul mai multor ani având la bază următoarea logică: Nu vindem băncile moldoveneşti unor investitori din UE, ci le ţinem la stat sau le vindem numai unor off-shore-uri din Cipru în spatele cărora se află indivizi ca Ilan Shor. Aceasta a fost o uriaşă greşeală politică. Pentru că a ţine băncile în proprietatea statului ori a le privatiza în aşa mod înseamnă să ai bănci stoarse de bani, şi nu o politică bancară serioasă. R. Moldova trebuia să vândă băncile unor investitori mari din UE şi din România. Cunosc bănci româno-europene care funcţionează în România şi care au încercat să se dezvolte în stânga Prutului, dar nu au fost lăsaţi”, a adăugat Cristian Ghinea.

Directorul Centrului Român de Politici Europene susţine că privatizările dubioase puteau fi evitate dacă Uniunea Europeană ar fi condiţionat finanţările oferite Chişinăului.

„Cred că aici România şi UE au greşit că nu au înaintat de la bun început condiţii clare. Politicienii moldoveni s-au obişnuit să consume bani din UE şi România, dar când era vorba de privatizări, ne trezeam cu tranzacţii dubioase pe care le făceau ei ca să-şi protejeze interesele. UE trebuia să condiţioneze fondurile pe care le oferea R. Moldova cu privatizări serioase cu investitori mari europeni”, a conchis expertul român.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?