Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Triboi: Cetățenii Moldovei vor fi asigurați cu resurse energetice (VIDEO)

9 oct. 2015,, 14:45   Economie
4668 1
Трибой: Граждане Молдовы будут обеспечены энергоресурсами
Foto: noi.md
Ministerul Economiei promite că în sezonul rece cetățenii vor fi asigurați în deplină măsură cu energie electrică, gaze naturale și energie termică, a declarat viceministrul Economiei Valeriu Triboi în cadrul unei conferințe de presă, notează NOI.md.

Potrivit funcționarului, în prezent, Republica Moldova își asigură necesitățile interne în proporție de 30% de la centralele locale și în proporție de 70% de la Centrala de la Cuciurgan. Însă se elaborează proiectul de interconectare a rețelelor electrice ale Moldovei și României. La prima etapă urmează să fie interconectate două linii electrice din trei. Prima interconectare se va produce la stația de la Vulcănești. Cu acest scop a fost instituit un grup de lucru format din experți din Moldova, România, dar și consultanți străini, care vor elabora studiul de fezabilitate al proiectului. Lucrările grupului de lucru vor demara în noiembrie.

Valeriu Triboi a mai spus că sistemele de termoficare din Chișinău și Bălți sînt pregătite pentru sezonul rece. În afară de aceasta, mai apar obiecte care vor fi asigurate cu energie termică obținută din biomasă. În cadrul proiectului european „Energie și biomasă II” cu un buget de 9,41 de milioane de euro, în 80 de instituții de stat în orașele mici (inclusiv Găgăuzia și regiunea transnistreană) vor fi lansate stații de termoficare care funcționează în bază de bioenergie. Pînă în prezent, în cadrul acestui proiect au fost asigurate cu asemenea sisteme autonome de încălzire 144 de școli, grădinițe și alte instituții sociale.

Potrivit viceministrului, datorită acestui fapt, se dezvoltă afacerile de procesare și producere a combustibilului din biomasă. Astfel, au fost create 35 de asemenea întreprinderi și sute de locuri de muncă. Datorită ratificării, în mai curent, a Acordului de aderare la Fondul Parteneriatului Estic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și protecția mediului, Moldova a obținut granturi în mărime de 20 de milioane de euro și credite în sumă de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică. În opinia lui Valeriu Triboi, aceste proiecte vor avea efect atît în timpul apropiat, cît și pe termen lung.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?