Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţi: Schemele din sectorul energetic, puse la cale intenţionat de către actuala guvernare

9 oct. 2015,, 08:35   Economie
5719 8

Foto: noi.md

Schemele din sectorul energetic, prin care consumatorii din Republica Moldova sînt nevoiţi să achite preţuri umflate la curentul electric, au fost puse la cale intenţionat de către actuala guvernare. Asta, deoarece compania EnergoCom din Republica Moldova, care a încheiat contract cu firma offshore din regiunea transnistreană, este subordonată ministerului Economiei şi patronată politic de Partidul Democrat. Opiniile au fost expuse de către invitaţii emisiunii Ora Expertizei, de la Jurnal TV.

„Noi nu am dat pînă la capăt consumatorului explicaţie de unde se iau aceste 12 de milioane de dolari lunar şi 150 de milioane pe an. Am vorbit de preţul pentru 1kw, care pleacă de la CERS către EnergoKapital. Aceasta vinde către EnergoCom, instituţia ministerului Economiei cu 6,8 cenţi per 1kw. Marja este de 5 cenţi. Anual noi procurăm energie de 3 miliarde de kw, înmulţim la cinci cenţi şi împărţim la 100 şi avem acele 150 de milioane. În mod normal, dacă nu era acceptul centralei de la Cuciurgan, atunci centrala dădea o ofertă mai avantajoasă decît acest EnergoKapital. Deci a fost o acţiune concertată. Respectiv, la CERS ştim cine sînt acţionarii şi evident au fost implicate şi părţile noastre”, a menţionat expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

„Avînd în vedere că contractul a fost semnat de EnergoCom, care este în proprietatea statului, administrat de ministerul Economiei, nu se putea semna un asemenea contract fără acesta. În mod clar există un patronaj politic a acestei afaceri şi în spatele acestei afaceri nu pot să nu stea factori de decizie atît din Tiraspol, cît şi de la Chişinău. Dar am impresia că mai este cineva care este implicat din Federaţia Rusă, pentru că e vorba de centrala moldovenească care formal ţine de Inter RAO UES”, a specificat fostul director ANRE, Victor Parlicov.

„Vinovaţi de această crimă sînt guvernanţii actuali. În primul rînd Guvernul, în al doilea cei care au numit acest Guvern, în al treilea rînd cei care trebuiau să supravegheze aceste crime şi nu le-au supravegheat. A plăti jumătate din acest preţ lui Plahotniuc, lui Şevciuk, aceasta este stabilitate? Aceasta nu este o crimă în faţa propriului popor? Noi astăzi plătim jumătate din preţ lui Şevciuk şi lui Plahotniuc. Ţinerea Republicii Moldova de factorul estic de la Moscova nu este altceva decît un accept al actualei clase politice, care se bate cu pumnul în piept că este proeuropeană, dar de facto în spatele acestui paravan nu face altceva decît să ne ţină pe orbita Moscovei”, a precizat membrul Platformei „DA”, Valentin Dolganiuc.

Atît prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, cît şi viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, responsabil de sectorul energetic, nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?