Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Serviciile speciale, luate la intrebari de Congresul SUA

8 oct. 2015,, 23:00   Externe
4440 9

Foto: trend.az

Congresul SUA a demarat o investigaţie în legătură cu deficienţele în activitatea serviciilor secrete americane care au fost prinse, din nou, pe picior greşit în privinţa intervenţiei Rusiei în Siria, exprimându-şi preocuparea faţă de ritmul lent cu care spionajul a descifrat scopul şi intenţia ofensivei militare ruse, au declarat joi pentru Reuters surse din legislativul american.

La o săptămână după ce Rusia a intervenit în războiul civil din Siria prin lansarea unei campanii de atacuri aeriene, comisiile pentru serviciile de informaţii din Senatul şi Camera Reprezentanţilor SUA intenţionează să analizeze în ce măsură comunitatea de spionaj a trecut cu vederea sau a judecat greşit semne critice de avertisment privind intenţiile Moscovei în Siria.

Această nouă anchetă survine după ce agenţiile de informaţii americane 'au ratat' anexarea 'neaşteptată' a Crimeii de către Rusia în martie 2014 şi construcţia de către China a insulelor artificiale în zona disputată din Marea Chinei de Sud, aminteşte agenţia de presă menţionată. Deşi serviciile de spionaj americane au încercat să-şi intensifice colectarea de informaţii despre Rusia, după criza din Ucraina, acestea continuă să se lupte cu resurse insuficiente din cauza accentului pus pe combaterea terorismului în Orientul Mijlociu şi în Afganistan şi Pakistan.

Totuşi, lansarea operaţiunilor aeriene de către Rusia în Siria nu a fost o 'surpriză' pentru Casa Albă, după cum recunoaşte un responsabil american, sub rezerva anonimatului, indicând că serviciile secrete americane au urmărit cu atenţie cum preşedintele rus Vladimir Putin a consolidat în ultimele săptămâni prezenţa militară a Rusiei în Siria, fapt care a determinat Washingtonul să critice şi să ceară explicaţii Moscovei. Dar agenţiile de informaţii şi administraţia SUA au fost surprinse de viteza şi agresivitatea cu care Putin a utilizat forţele sale aeriene în Siria, precum şi în legătură cu ţintele atacate de ruşi, între care grupări ale rebelilor sirieni sprijinite de SUA, scrie agerpres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?