X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sindicatele cer stabilirea salariului minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă

8 oct. 2015,, 16:20   Societate
3503 5
Профсоюзы требуют установить единую по стране минимальную зарплату не ниже прожиточного минимума
Foto: sindicate.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită stabilirea salariului minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă, cu o viitoare majorare a acestuia până la 50-60 la sută din salariul mediu pe economie. Aceasta este una dintre revindecările schiţate la întrunirea cu genericul „Stop îmbogăţirii prin exploatarea salariaţilor”, desfăşurată în contextul Zilei Mondiale pentru Muncă Decentă.

De asemenea, în lista cu revendicări adresată autorităţilor figurează lichidarea restanţelor la plata salariilor, reducerea decalajului dintre salariile diferitor categorii de angajaţi, elaborarea unei strategii de creare a locurilor de muncă, intensificarea activităţilor de contracarare a muncii „nedeclarate” şi a achitării salariilor „în plic”, diminuarea poverii fiscale prin majorarea scutirilor personale la impozitul pe venit al persoanelor fizice până la nivelul minimului de existenţă, unificarea sistemului de pensionare, neadmiterea majorării limitei de vârstă pentru pensionare etc.

Ziua mondială pentru Muncă Decentă este marcată anual pe 7 octombrie de către centrele sindicale din toată lumea. Munca Decentă a fost iniţial promovată de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în 1999, apoi definită şi acceptată de comunitatea internaţională ca muncă productivă în condiţii de libertate, egalitate, securitate şi demnitate umană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?