Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Credite preferențiale pentru vinificatorii din Moldova

7 oct. 2015,, 15:45   Economie
3094 0

Foto: unimedia.info

Trei companii vinicole au accesat credite de un milion de euro pentru achiziționarea strugurilor tehnici. Alte 13 întreprinderi vinicole au depus actele pentru a contracta credite preferențiale, în cadrul programului „Filiera Vinului”, disponibile pentru finanțarea mijloacelor circulante în scopul procurării strugurilor tehnici de la producătorii autohtoni, notează NOI.md cu referire la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit sursei citate, solicitările de finanțare a 17 vinării, declarate eligibile se cifrează la peste 8 milioane de euro. În cadrul programului „Filiera Vinului” sînt disponibili 10 milioane de euro, dindr-un împrumut contractat de Guvernul Republicii Moldova de la Banca Europeană de Învestiții. Creditele sînt acordate prin intermediul Ministerului Finanțelor, cu o dobînda de 3,73% (la creditele în euro).

Toți agenții economici din sectorul vinicol, indiferent de faptul dacă au beneficiat anterior sau nu de credite în cadrul programului „Filiera Vinului”, sînt eligibili și vor putea obține finanțarea mijloacelor circulante în scopul procurării strugurilor tehnici (cu excepția celor ce deja au contractat credite pentru mijloace circulante în valoare de 600 de mii de euro). Suma maximă a creditului pentru achiziția de struguri este de 600 de mii de euro pentru un beneficiar. BEI va finanța pînă la 50% din valoarea contractelor de cumpărare a strugurilor. Termenul maxim de creditare pentru finanțarea achiziției strugurilor este de 5 ani, cu o perioada de grație nu mai mare de 2 ani.

Prin oferirea creditelor preferențiale pentru achiziționarea strugurilor tehnici, autoritățile Republicii Moldova își propun să catalizeze dezvoltarea sectorului vitivinicol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?