Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistria poartă consultări cu UE privind păstrarea regimului preferențial de comerț

6 oct. 2015,, 15:45   Economie
3565 3

Foto: ruvr.ru

Transnistria este interesată în menținerea regimului preferențial de comerț cu Uniunea Europeană. Reprezentanții Tiraspolului vor continua pe parcursul acestei luni consultările de lucru cu oficialii UE, pentru a identifica mecanisme în comerțul dintre Transnistria și UE după 31 decembrie 2015, cînd expiră actualul regim preferențial de acces a mărfurilor transnistrene pe piața europeană. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul întrevederii liderului de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, cu delegația UE, condusă de șeful Departamentului comerț din cadrul Politicii de vecinătate a UE, Luc Devigne, informează NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al liderului transnistrean, la întrevedere au mai participat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și ministrul interimar de externe al nerecunoscutei RMN, Vitali Ignatiev.

Evgheni Șevciuk a subliniat că pentru partea transnistreană este important să conlucreze atît cu parteneri economici din Uniunea Eurasiatică, cît și din Uniunea Europeană. „Situația economică dificilă determină necesitatea de a crea pentru agenții noștri economici condiții stabile de comerț”, a spus liderul transnistrean.

Evgheni Șevciuk a menționat că, din cauza instabilității economice regionale, în ianuarie-august 2015, volumul schimburilor comerciale dintre Transnistria și UE s-a redus cu 30%, iar cota UE în exportul transnistrean s-a micșorat de la 38% pînă la 34%.

Liderul de la Tiraspol a accentuat că, atunci cînd au convenit asupra regimului de comerț bilateral, Moldova și UE nu au ținut cont de interesele economiei transnistrene. Șevciuk a menționat că este important de identificat soluții care nu ar avea impact discriminatoriu pentru întreprinderile transnistrene în comerțul cu UE. „Noile reguli de comerț cu UE nu trebuie să determine extinderea sărăciei în Transnistria”, a subliniat Șevciuk.

Părțile au convenit să continue, pe parcursul acestei luni, consultările privind identificarea unor mecanisme agreate reciproc în comerțul dintre Transnistria și UE după 31 decembrie 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?