Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Învățătorii întîmpină sărbătoarea lor profesională cu salarii modeste

3 oct. 2015,, 10:00   Societate
3335 2
Учителя встречают профессиональный праздник с мизерными зарплатами
Foto: infopress.md
În majoritatea școlilor și liceelor din țară de vineri au început să marcheze Ziua Învățătorului. Deja de vineri dimineața elevii cu haine de sărbătoare și buchete de flori se grăbeau spre „casele cunoștințelor”, ca să reușească primii să-i felicite pe dascălii lor și le mulțumească pentru că îi învață să privească lumea pe nou.

Dumitru Ivanov, președintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, a declarat în interviul pentru Sputnik că sub aspect profesional pentru oamenii, care își consacră sufletul cauzei lor, aceasta este o mare sărbătoare. Dar, potrivit spuselor interlocutorului, ea este umbrită de realitate – remunerarea mică a muncii lor, grație cărora fiecare dintre noi a aflat cîndva că Pămîntul se rotește, iar doi ori doi fac patru.

„Dacă e să privim doar sub aspectul salariilor, dispoziția pedagogilor nici nu trebuie comentată. Noi n-am finalizat negocierile cu Guvernul referitoare la salarii, discuția continuă. Premierul Valeriu Streleț a revenit de la New-York, miercuri trebuie să ne întîlnim și să discutăm ceea ce prevede legea”, - a menționat Ivanov.

Potrivit spuselor lui, legea prevede „indexarea salariilor învățătorilor, ca ele sa atingă nivelul celui mediu pe economie. Alte variante nu există”.

„Cred că vom găsi limbaj comun, deoarece aproximativ cinci sute de colective din raioanele țării au expediat scrisori în adresa Guvernului și ministerului. Așa că ei cunosc foarte bine situația”, - a spus Ivanov.
Potrivit spuselor lui, în aceste zile de sărbătoare Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei este preocupat în mod deosebit de insuficiența de pedagogi tineri în localitățile rurale.

Expertul spune că, deși instituțiile de învățămînt superior, care oferă studii de profil, fac față sarcinii de pregătire a numărului necesar de cadre pentru completarea personalului liceelor și gimnaziilor din țară, doar unii, care sînt sincer devotați cauzei lor, merg să-i învețe pe copii "rezonabilul, bunătatea, veșnicia."

„Ei întotdeauna vor fi puțini. Cu aceste salarii și cu această atitudine față de tinerii specialiști ei nu vor veni în domeniu. Noi pregătim tineri specialiști în sfera educației cîte două mii două sute de persoane anual. Ne sînt repartizați cu greu, au consimțit trei sute, din acești trei sute în primul semestru au plecat deja jumătate. De aceea, trebuie să-i ocrotim, să-i asigurăm, să le creăm condiții. La noi nimeni nu este preocupat de aceasta, începînd de la Guvern și terminînd cu cei din teritoriu. De aceea, avem 25 la sută pensionari”, - a menționat liderul sindicalist.

Ivanov le-a dorit tuturor pedagogilor din țară să simtă atenția cuvenită din parte Guvernului și guvernanților, ca ei, mergînd la serviciu, să se cufunde totalmente în profesie, să se gîndească, cum să facă mintea iscoditoare a copilului mai dezvoltată și pregătită, nu la faptul, cum să-și hrănească familia și unde să trăiască. În același timp, Ivanov nu le-a dorit pedagogilor moldoveni elevi ascultători, menționînd că ei trebuie să fie mai curînd cu inițiativă mai mare.

„Elevul ascultător este un elev inactiv, care a venit să se odihnească, nu să învețe. Elevul trebuie întotdeauna să pună întrebări și să obțină răspunsuri. El trebuie să se dezvolte. Ascultător el trebuie să fie, bineînțeles, numai sub aspectul comportamentului, să nu alerge pe bănci și să nu stea pe pervazul ferestrelor”, - a conchis Ivanov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?