X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Prima misiune privată pe Lună ar putea fi la doar doi ani distanță

2 oct. 2015,, 20:00   Externe
3461 0

Foto: zn.ua

Compania californiană Moon Express, care și-a propus să organizeze misiuni pe Lună în scopuri comerciale, pentru a exploata resursele satelitului natural al Pământului, a semnat un contract pentru cinci lansări cu compania Rocket Lab, primele două lansări urmând să aibă loc în 2017, conform SPACE.com.

Aceste misiuni se vor desfășura fără echipaj uman. În cadrul contractului semnat cu Rocket Lab, trei dintre lansări sunt menționate ferm, iar celelalte două sunt deocamdată opționale. Conform programului misiunii, modulul robotizat MX-1 va fi lansat spre Lună cu ajutorul rachetei Electron, aparținând Rocket Lab. Prima astfel de misiune va avea drept obiectiv aselenizarea în siguranță a modulului robotizat și testarea diferitelor sisteme de bord. În cadrul acestor misiuni este avută în vedere și deplasarea modulului la suprafața Selenei dar și adunarea de mostre de rocă și readucerea lor pe Pământ.

"Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra că putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci și revenirea de pe Lună", a declarat Bob Richards, co-fondator și CEO al companiei Moon Express.

Dacă aselenizarea modulului MX-1 se va desfășura fără probleme încă de la prima misiune, "am putea să căpătăm încredere și să încercăm să aducem și niște mostre înapoi", a adăugat el, precizând că revenirea pe Pământ cu mostre de pe Lună reprezintă un obiectiv fixat pentru cea de-a treia misiune, dar poate fi încercat și mai devreme în funcție de modul în care decurg celelalte două misiuni. Cele două lansări opționale care fac parte din contract constituie o plasă de siguranță pentru Moon Express în cazul în care, din diferite motive, nu vor putea fi atinse obiectivele încă din primele trei misiuni.

Semnarea acestui contract impune compania Moon Express drept marea favorită la câștigarea premiului "Google Lunar X Prize", un premiu în valoare de 20 de milioane de dolari ce va fi oferit pentru aselenizarea unui modul robotic construit din fonduri private până la sfârșitul anului 2017. În afara aselenizării modulul trebuie să se și deplaseze minim 500 de metri la suprafața Selenei și să transmită fotografii și înregistrări video HD înapoi pe Pământ. Echipa de pe locul doi va primi 5 milioane de dolari, iar alte 5 milioane de dolari vor fi oferite drept premiu pentru atingerea altor obiective specifice. În prezent în competiția pentru Google Lunar X Prize mai sunt implicate 16 echipe.

Racheta Electron, cu diametrul de 1,2 metri și lungimea de 16 metri, este concepută să transporte o încărcătură de maxim 150 de kilograme pe o orbită heliosincronă, la aproximativ 500 de kilometri deasupra Pământului. Deocamdată însă această rachetă în două trepte nu este operațională. Primele lansări în scopuri comerciale ale acestei rachete vor avea loc în cursul anului viitor.

Compania "Rocket Lab este încântată de începerea colaborării cu Moon Express pentru lansarea modulului său spațial și pentru a oferi sprijin pentru această misiune ambițioasă", conform lui Peter Beck, CEO al Rocket Lab. Din punct de vedere al prețului de 4,9 milioane de dolari, o lansare cu racheta Electron este chiar ieftină prin comparație, spre exemplu, cu o lansare cu o rachetă Falcon 9, aparținând companiei Space X, care costă în jur de 60 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?