Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Diplomat rus: Autorităţile Moldovei trebuie să abordeze realist reglementarea conflictului transnistrean

30 sep. 2015,, 13:15   Politică
4105 5
Молдова должна занять реалистическую позицию в приднестровском урегулировании
Foto: europalibera.org
Rusia pledează pentru reluarea procesului oficial de negocieri în formatul "5+2", deoarece sistematicitatea acestuia "creează oportunităţi unice de soluţionare a problemelor existente". Asemenea răspuns a dat ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, la întrebarea Agenţiei Informaţionale TASS cu privire la procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

Diplomatul a recunoscut că pauza din activitatea "Reuniunii permanente pentru aspecte politice în cadrul procesului de negocieri", cunoscută şi ca formatul "5+2", care durează deja mai bine de un an, "s-a prelungit inadmisibil de mult".

"Pauza din procesul de negocieri nu trebuie prelungită, ne-a costat prea mult reluarea acestuia în 2011, după o pauză de şase ani. Şi, deşi politica internă a Moldovei trece acum prin vremuri grele, noi anticipăm că conducerea ţării va lua, în sfîrşit, o poziţie realistă faţă de reglementarea conflictului transnistrean, va anula deciziile nechibzuite - "dosarele penale" împotriva oficialilor transnistreni, acţiuni de blocare economică a regiunii şi altele. Părţile trebuie să reconstruiască încrederea reciprocă prin paşi practici", este convins diplomatul rus.

El afirmă că la întrevederile cu reprezentanţii Moldovei şi Transnistriei îndeamnă părţile la reluarea activităţii formatului oficial "5+2" şi speră că acest îndemn va fi auzit.

Gubarev a amintit că "anul trecut au avut loc doar două reuniuni în formatul 5+2, în regulamentul procesului de negocieri fiind prevăzută organizarea a cinci-şase, iar în cele nouă luni ale 2015 nu a fost desfăşurată nicio reuniune oficială".

"Evident că un motiv este «deficitul de pozitiv» în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. Reuniunile reprezentanţilor politici ai părţilor deocamdată, din păcate, seamănă cu conversaţia a doi surzi – nu se iau decizii pe subiecte imperioase pentru ulterioara dezvoltare a relaţiilor dintre cele două maluri ale Nistrului", a menţionat el.

Potrivit diplomatului rus, "în procesul de îmbunătăţire a situaţiei trebuie să se implice şi mediatorii internaţionali, deoarece «diplomaţia de navetă» este, desigur, un lucru bun, însă activitatea regulată a «reuniunii permanente» creează posibilităţi unice pentru soluţionarea problemelor actuale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?