Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Un medic de la Chișinău care a refuzat să vorbească cu pacientul în limba rusă va fi obligat să prezinte o scrisoare explicativă pe marginea acestui caz

29 sep. 2015,, 16:50   Societate
7220 23
Foto: kp.md
Se pare că dacă nu cunoști limba de stat în Moldova nu poți beneficia de îndemnizația de invaliditate.

Pentru început îi oferim cuvîntul unei cititoare de-ai noastre care a solicitat expertiza Consiliului teritorial pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă (CTDDCM) din sectorul Rîșcani.

- Șeful CTDDCM – este șeful comisiei prin care trec bolnavii sau cum la noi se mai spune, persoanele cu dezabilități. Comisia adoptă decizia privind gradul de dezabilitate, explică ea. Acest om practic m-a împins de pe scări atunci cînd eu l-am întrebat despre procedura de depunere a actelor în limba rusă. El mi-a spus în limba moldovenească că nu înțelege rusa și bolnavii vorbitori de limba rusă nu au ce căuta la această comisie. Am fost șocată de răspunsul lui. El practic m-a dat afară! Am fost nevoită să revin de două ori. Prima oară – pentru a înregistra discuția noastră la dictafon, iar a doua – pentru a face o fotografie. Eu înțeleg că oamenii care sînt nevoiți să apeleze la această comisie sînt neajutorați și nu se pot apăra. Iar astfel de șef se simte dumnezeu din cauza impunității. Am publicat această imagine pe rețelele de socializare din numele tuturor bolnavilor umiliți și insultați care au trecut prin această comisie. Deoarece în fața hotarului, unde începe obscuritatea durerii și uitării, toți sînt egali, indiferent de limba utilizată. La fel, toți sînt egali și în fața bugetului, completat inclusiv de persoanele vorbitoare de limba rusă, din care este achitat și salariul unor astfel de „șefi”.

Am contactat șefa Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă de pe lîngă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Moldovei, dna Ludmila Sochircă.

- Mîine la ora opt dimineața îl aștept pe șeful Consiliului teritorial al sectorului Rîșcani, dl Alexandru Mîndru! Nu este primul caz, am mai primit plîngeri pe numele lui!, s-a arătat indignată Ludmila Sochircă. – I-am adresat nenumărate obiecții în acest sens, chiar și în formă scrisă, dumnealui a prezentat explicații în fața Comisiei de bioetică. Noi ne ghidăm după principiul „pacientul întotdeauna are dreptate”! Trebuie să fim mai toleranți! Cînd am aflat despre acest caz, l-am telefonat pe Alexandru Mîndru, dumnealui mi-a spus că nu este vinovat, a solicitat protecția mea. Soțul meu este rus, fiul muncește în Rusia... Sînt foarte indignată! Nu putem separa oamenii după apartenență națională! În primul rînd, aș vrea să aduc scuze colegei dumneavoastră, în al doilea rînd, promit că vom lua cele mai drastice măsuri. Și neapărat voi aduce acest incident la cunoștința conducerii.

Legea

În art.6 al Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RM se stipulează: „În relaţiile cu organele administraţiei de stat ... limba de comunicare orală sau scrisă - moldovenească sau rusă - o alege cetăţeanul”.

Mai mult, orice angajat al instituțiilor nominalizate este obligat să posede atît limba moldovenească, cît și cea rusă, scrie în articolul 7 al acestei Legi.

De asemenea, potrivit articolelor 5 și 11 ale Legii cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului”, pacientul are dreptul la atitudine respectuoasă şi umană indiferent de apartenenţă etnică, iar în cazul necunoașterii de către pacient a limbilor folosite pe teritoriul RM prestatorul de servicii de sănătate este obligat să caute o altă formă de comunicare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?