Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum să luptăm cu gunoiștile neautorizate?

28 sep. 2015,, 17:55   Societate
4652 0
Как бороться со стихийными мусорными свалками?
Foto: vestipmr.info
Raionul Slobozia din stînga Nistrului și-a soluționat una dintre cele mai stringente probleme. Cu ajutorul Uniunii Europene, aici au fost modernizate serviciile de gestionare a deșeurilor. Gunoiștile neautorizate sînt lichidate, iar locuitorii au obținut acces la servicii publice moderne, prestate la timp.

Întreprinderea responsabilă de colectarea deșeurilor deservește orașul Slobozia și trei sate din preajmă, în care locuiesc în jur de 21 de mii de cetățeni.

Proiectul a fost implementat în perioada februarie – decembrie a anului 2014 și deja a reușit să-și demonstreze viabilitatea. Investiția totală a fost de aproape 110 mii de euro, folosiți pentru construirea și amenajarea spațiilor de colectare a deșeurilor, procurarea tomberoanelor și a două autospeciale moderne.

Serghei Culev, directorul Regiei Salubritate, spune că după realizarea proiectului, timp de șase luni întreprinderea a înregistrat venituri pe care anterior îl aduna într-un an de zile: „Tractoarele care acum cîțiva ani colectau deșeurile erau vechi, consumau foarte mult combustibil și se defectau des. Graficul nu era respectat și din această cauză apăreau gunoiști neautorizate. Noile autospeciale ne-au permis să deservim un teritoriu mai larg. Numărul beneficiarilor a crescut cu pînă la 50 la sută. Au fost create și locuri de muncă. Pînă la implementarea proiectului întreprinderea avea 20 angajați, acum 47”.

Oamenii sînt foarte mulțumiți de noile condiții. În raion este curat, gunoiștile neautorizate sînt lichidate, iar situația epidemiologică s-a îmbunătățit radical: „Acum ne-am obișnuit cu serviciile noi și nu înțelegem cum am trăit anterior. Nu aveam unde depozita gunoiul. Era gunoi peste tot. Ne era frică să nu ne îmbolnăvim. Acum sîntem mai liniștiți. În localitate e ordine”, afirmă aceștia.

Un proiect similar a fost realizat în raionul Căușeni. Astfel, locuitorii satelor Copanca, Valea Verde, Grădinița, Leonteași Plop Știubei au obținut acces la servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor. Implementarea acestor proiecte s-a soldat și cu întrunirea reprezentanților comunităților și autorităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului, cu scopul de a intensifica colaborarea între cele două părți.

Proiectul de modernizare a serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raionul Slobozia, stînga Nistrului, a fost realizat în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?