X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ignatiev: Solicităm anularea restricțiilor vizavi de transportul auto transnistrean

25 sep. 2015,, 17:15   Politică
4251 0
Игнатьев: Мы призываем отменить ограничения в отношении приднестровского автотранспорта
Foto: novostipmr.com
În finalul întrevederii cu vicepremierului pentru Reintegrare al Moldovei, Victor Osipov, șeful MAI al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a menționat dinamica pozitivă a procesului de negocieri, însă a atenționat, totodată, asupra unui șir de aspecte problematice. Întrevederea a avut loc la sediul Misiunii OSCE la Chișinău, la ea au fost invitați observatorii din partea delegației în formatul „5+2”, relatează NOI.md.

Ignatiev a accentuat în declarația pentru presă asupra problemei circulației libere a automobilelor cu numere transnistrene pe teritoriul Moldovei și traversării frontierei moldo-ucrainene.

„Am fost puțin surprinși de abordarea acestei chestiuni de către partea moldovenească, deoarece numeroasele aspecte ridicate de colegul Osipov în timpul negocierilor țin de problema liberei circulații în Zona de Securitate. Se cunoaște că mecanismul și regimul circulației în Zona de Securitate sînt reglementate de acordurile respective, există un format concret al negocierilor („5+2” – nota redacției) în cadrul Acordului din 1992”, a menționat șeful MAI al RMN.

„Colegul meu Osipov a comunicat că decizia privind restricțiile vizavi de transportul auto transnistrean este o revenire la actele normative adoptate anterior de către Moldova. Potrivit lui, restricțiile au fost adoptate în 2010, iar ulterior suspendate temporar. Această suspendare a durat aproximativ cinci ani. De menționat că inițiatorul anulării restricțiilor a fost chiar Osipov. Ar fi logic dacă dl Osipov ar opta de asemenea pentru ridicarea restricțiilor similare ce încalcă drepturile și interesele cetățenilor transnistreni, a comunicat Ignatiev. Partea transnistreană nu este interesată în adoptarea unor măsuri de răspuns care ar putea doar agrava situația. Dar, cu regret, reacția la aceste chestiuni deocamdată nu ne permite să sperăm la soluționarea rapidă a acestei probleme”.

Reprezentantul Transnistriei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu atitudinea Moldovei față de soluționarea problemei care este actuală pentru Transnistria: „Reprezentanții părții moldovenești ne-au informat că dispun de numărul de mijloace de transport înmatriculate în Transnistria. S-a numit cifra de circa 3,5 mii de unități de transport auto. Totodată, colegii moldoveni au menționat că unele automobile cu numere transnistrene sînt înregistrate de cetățenii RM sau persoanele care locuiesc pe malul drept al Nistrului. Nu putem accepta o astfel de abordare. Pe malul drept al Nistrului se află orașul transnistrean Bender, încă un șir de localități care intră în componența RMN – aici locuiesc cetățenii transnistreni. Noi am chemat la organizarea maximal operativă a ședinței corespunzătoare a grupurilor de experți pentru identificarea unei soluții concrete”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?