Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Grup de experţi: Criza din sectorul energetic poate fi depăşită (DOC)

24 sep. 2015,, 12:15   Economie
3126 0

Grup de experţi: Criza din sectorul energetic poate fi depăşită (DOC)
Foto: sputnik.md

Un grup de experţi în domeniul energetic şi economic au elaborat o rezoluţie, în care au identificat problemele importante din sectorul energetic. Aceştia au propus un plan de acţiuni pentru a depăşi situaţia de criză.

Experţii menţionează că principala cauză a crizei din sectorul energetic este deprecierea valutei naţionale. Situaţia dificilă este alimentată şi de alţi factori, printre care veniturile reduse ale populaţiei şi dependenţa statului de un singur furnizor la importul de gaze naturale şi a energiei electrice.

Potrivit autorilor, instituţiile de stat responsabile de domeniul energetic promovează o politică ce contravine prevederilor legale. În Rezoluţie se menţionează că Parlamentul a aprobat în 2014 un amendament la Legea cu privire la gazele naturale contrar normelor europene. Acest fapt ce a dus la majorarea cheltuielilor pentru consumatori cu peste 300 mln lei anual.

Experţii remarcă problema existenţei intermediarilor la importul de energie electrică, precum şi necesitatea atragerii la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de prejudicierea consumatorilor. De asemenea este menţionată lipsa mecanismelor de compensaţii pentru păturile social vulnerabile.

Experţii afirmă că aprobarea noilor tarife s-a efectuat cu abateri de la Legea privind transparenţa în procesul decizional, iar tarifele la gaz publicate în Monitorul Oficial sunt mai mari decât tarifele anunţate de ANRE în cadrul şedinţei publice din 17 iulie curent.

„Mai mult ca atât, hotărârile de suspendare a tarifelor nu au nici un temei legal, la fel ca şi obligarea operatorilor de a efectua auditul internaţional. În fond, pretinsul audit internaţional se referă doar la corectitudinea calculării tarifelor, nu şi la activitatea operatorilor, ceea ce denotă un pronunţat caracter populist” – se mai arată în Rezoluţie.

Planul de acţiuni, propus de grupul de experţi, prevede modificarea legislaţiei pentru a spori independenţa ANRE, dar şi crearea unui Consiliu Consultativ al acesteia, în care vor fi incluşi experţi independenţi. În opinia autorilor, trebuie anulate hotărârile de suspendare a tarifelor şi revizuită majorarea tarifelor, cu organizarea consultărilor publice conform prevederilor legale.

Semnatarii Rezoluţiei consideră că este necesară organizarea unui control complex a tuturor operatorilor din sectorul energetic, cu participarea experţilor independenţi, precum şi a specialiştilor din cadrul unor instituţii de stat specializate.

Sergiu Tofilat, Victor Parlicov, Nicolae Răileanu, Sergiu Ungureanu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?