Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova şi România au coordonat interconectarea reţelelor energetice şi de transport

23 sep. 2015,, 11:00   Societate
2338 1
Foto: infoprut.ro
Moldova şi România au coordonat interconectarea reţelelor energetice şi de transport pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldovei. Un acord în acest sens a fost atins marţi, la şedinţa comună a guvernelor Moldovei şi României la Constanţa.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul român Victor Ponta a spus după şedinţă că asemenea decizie este parte a Acordului de asistenţă nerambursabilă din partea României, semnat în 2010.

"România este principalul partener al Moldovei din partea Uniunii Europene şi interconectarea reţelelor este un proiect strategic, pe care l-am început odată cu lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Astfel, Moldova va obţine independenţă energetică şi va scăpa de presiunile exercitate asupra sa", consideră el.

De asemenea, România s-a arătat dispusă să acorde 5 milioane de euro pentru continuarea proiectului de modernizare a grădiniţelor de copii din Moldova, sprijinire a mijloacelor pentru reabilitarea teatrelor, acordare a sprijinului tehnic în domeniul fitosanitar şi veterinar, de a folosi în comun 81 de milioane de euro pentru realizarea proiectelor sociale, cum ar fi dezvoltarea serviciului de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) şi continuarea sprijinului în domeniul educaţiei prin acordarea burselor de studii pentru tinerii din Moldova. Ponta a comunicat şi despre dorinţa unor companii moldoveneşti de a participa la o serie de proiecte investiţionale din Moldova.

Premierul Moldovei, Valeriu Streleţ, le-a mulţumit colegilor români pentru sprijinul acordat, spunînd că Republica Moldova foloseşte resursele doar pentru proiecte concrete.

"Noi sperăm la aceste proiecte şi sîntem siguri că vor fi realizate cu brio. A fost o şedinţă productivă şi la următoarea şedinţă comună, care va avea loc în Moldova, vom prezenta rezultatele activităţii desfăşurate", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?