Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ostalep: Ordinul liberalului Chirinciuc se poate solda cu scandal politic

17 sep. 2015,, 15:15   Politică
21978 39
Осталеп: Приказ либерала Киринчука может привести к политическому скандалу
Foto: noi.md
„Nu sînt sigur că această decizie a ministrului Transporturilor – liberalului Iurie Chirinciuc – cu privire la utilizarea limbii române ca mijloc de comunicare și corespondență cu Ministerul și alte organe ale puterii centrale și locale, precum și sancțiunile de intimidare pentru neexecutarea ei, va consolida actuala alianță de la guvernare. Mai mult, aceasta se poate solda cu un serios scandal politic. Structurile europene mai devreme sau mai tîrziu vor fi constrînse să reacționeze la această samavolnicie”, a comunicat Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, fost viceministru al afacerilor externe și integrării europene, intervievat de NOI.md.

Expertul a amintit că în articolul 13 al Constituției Moldovei limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării. În plus, limba rusă a fost recunoscută drept limbă de comunicare interetnică. Minorităților naționale Constituția noastră le garantează aceleași drepturi ca și etniei majoritare.

Ar fi bine ca funcționarul să știe că la 22 octombrie 1996 Moldova a ratificat Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale. În 2001 Parlamentul a adoptat Legea cu privire la drepturile persoanelor aparținînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

„Nu mai vorbesc despre Concepția politicii naționale, aprobată în anul 2003, unde Moldova este recunoscută ca stat polietnic. În acest caz, dl Chirinciuc încalcă flagrant Constituția și legislația în vigoare, precum și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. De aceea, dispoziția ministrului Transporturilor este, indiscutabil, o formă a naționalismului primitiv sălbatic”, consideră fostul diplomat.

În opinia lui, mai mult ca sigur că cineva va apela la Curtea Constituțională sau la instanțele respective pentru a înțelege care este esența acestui act din partea lui Chirinciuc. „Categoric, el încearcă să cîștige punctaj politic pe baza situației interne. El vede că au loc mitinguri, puterea se clatină, oamenii cer demisia ei. Iar el încearcă să mizeze pe sentimentele naționale. Aceste lucruri sînt manifestări de sălbăticie, barbarie și analfabetism politic. Nu cred că dl Chirinciuc se va menține mult în postul său”, a conchis Valeriu Ostalep.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?