Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert: Moldova mai are de lucrat la sistemul de recrutare și promovare a judecătorilor

16 sep. 2015,, 12:33   Societate
2719 1

Expert: Moldova mai are de lucrat la sistemul de recrutare și promovare a judecătorilor
Foto: revista22.ro

Accederea în funcția de judecător ar trebui să se bazeze pe criterii obiective de meritocrație, pentru a exclude din start orice suspiciuni. Opinia aparține judecătorului Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la București, care a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe, despre modul în care poate fi eficientizată lupta împotriva corupției în Republica Moldova, informează NOI.md.

Potrivit expertului, pe lîngă obligația procurorilor și judecătorilor de a respecta legea, aceștia trebuie să denunțe neîntîrziat actele de corupție săvîrșite de colegii lor. Doar în acest mod, afirmă Cristi Danileț, poate fi curățat sistemul justiției. „Mai este de lucrat la sistemul de recrutare și promovare a judecătorilor. Dacă există suspiciune cu privire la integritatea judecătorilor, trebuie să existe reacții rapide din partea CSM-ului”, a punctat magistratul.

Referindu-se la modul în care poate fi eficientizată lupta împotriva corupției, Cristi Danileț a menționat că confiscarea averilor nejustificare este o măsură care în România a dat rezultate.

„La noi, dacă ai declarat un fals, se pornește un dosar penal pentru fals în declarație, indiferent că ești procuror sau funcționar public. Dacă săvîrșești un act de corupție, este posibilă confiscarea extinsă a averii acumulate în ultimii cinici ani, chiar dacă este trecută pe numele altor persoane”, a explicat Danileț.

Totodată, judecătorul s-a referit și la unele lacune din legislația Republicii Moldova, care permit magistraților să-și ascundă averile deținute. Potrivit lui Danileț, astfel de fenomene cum sînt donațiile acordate judecătorilor trezesc suspiciuni și trebuie verificate minuțios.

Potrivit expertului, în România justiția a ajuns să fie „de temut” pentru toți politicienii, indiferent că reprezintă guvernarea sau opoziția.

„Unii politicienii români invocă deja amestecul justiției în treburile politicului, deci nu invers, pentru că noi cercetăm miniștrii și aceștia trebuie revocați de guvern, cercetăm primari și ei sînt demiși”, a punctat Danileț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?