Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Poisic: Semestrul al doilea va demitiza iluzia creșterii economice în Moldova

15 sep. 2015,, 17:15   Economie
4536 1
Пойсик: Второе полугодие развенчает иллюзию экономического роста в Молдове
Foto: noi.md
În Moldova deocamdată există un șir de factori care creează și alimentează iluzia creșterii economice, dar ei vor dispărea în semestrul doi 2015 și declinul cu 1% a PIB-ului, așteptat de Ministerul Economiei, va fi o prognoză optimistă pentru economia Moldovei. Astfel a comentat pentru NOI.md datele Biroului Național de Statistică despre creșterea PIB-ului țării cu 3,6% în semestrul I din 2015 Mihail Poisic, doctor în economie, colaborator științific coordonator la Institutului Național de Cercetări Economice, Mihail Poisic al AȘM.

El a menționat că pentru indicele anual al PIB-ului un rol mult mai important îl are semestrul al doilea, deoarece în prima jumătate de an țara mai trăiește din inerție, din contul recoltei de anul trecut, avînd rezervă de producție, aflîndu-se pe alt val. În afară de aceasta, la creșterea PIB-ului în semestrul I a contribuit în mare măsură sectorul bancar, al cărui beneficiu s-a majorat cu mai mult de o treime pe fundalul faptului că veniturile băncilor comerciale de la diferențele de curs au crescut de 5 ori. Pe fundalul deprecierii considerabile a leului s-au majorat și încasările la buget de la TVA la importuri și accize.

Expertul a specificat că semestrul al doilea pentru Moldova va fi mult mai nefast, deoarece se știe că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și alte motive, recolta de cereale, legume și fructe, struguri anul curent va fi mai mică decît anul trecut. Doctorul în economie a indicat că Banca Națională a Moldovei a aplicat cea mai puternică lovitură dezvoltării economiei, sporind rata de bază de refinanțare de peste 5 ori – de la 3,5% pînă la 19,5% anual, iar normativul rezervelor obligatorii la mijloacele atrase de bănci în lei și valută neconvertibilă de la 14% pînă la 35% de la rata calculată. Toate acestea au dus la scumpirea vizibilă a creditelor, care stopează dezvoltarea normală a economiei și consecințele acestor pași vor fi mai palpabile în semestrul al doilea.

Mihail Poisic a menționat că statistica deja denotă faptul că se produce o încetinire evidentă a economiei. Astfel, s-a atestat reducerea volumului traficului de încărcături conform bilanțului pe ianuarie-iulie 2015, continuă reducerea exporturilor, totodată livrările de producție moldovenească se diminuează inclusiv în țările Uniunii Europene. În ultimele 10 luni, în perioada de la 1 septembrie 2014 (intrarea în vigoare a Acordului de asociere cu UE) pînă la 1 august 2015, în comparație cu perioada respectivă a anului trecut s-a înregistrat regresul exporturilor de mărfuri autohtone în UE cu 0,1%. În afară de toate celelalte, asupra dezvoltării economiei Moldovei acționează în mod nefavorabil și instabilitatea politică din țară.

Economistul a remarcat că, ținîndu-se cont de factorii citați și de alții, conform bilanțului semestrului al doilea, în Moldova se va înregistra regresul economiei, nu creșterea ei, și diminuarea PIB-ului cu 1% va fi o variantă optimistă. Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au prognozat anterior declinul PIB-ului Moldovei în 2015 cu 2%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?