Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Judecătorii moldoveni discută despre credibilitatea lor

11 sep. 2015,, 17:15   Societate
3862 4
Foto: actualitati.md
Adoptarea noului Cod de etică și conduită profesională a judecătorilor a stîrnit discuții privind credibilitatea magistraților. Se preconizează că noul document va îmbunătăți părerea despre sistemul judecătoresc în societate, informează NOI.md.

În adresarea către participanții Adunării generale a judecătorilor inspectorul principal din cadrul Inspecției juridice de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Nicolae Clima, a menționat că „noul Cod de etică a fost elaborat în conformitate cu Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara, cu susținerea Consiliului consultativ al judecătorilor europeni”. „Vreau să cred că odată cu implementarea noului cod imaginea magistraților în societate se va îmbunătăți simțitor. Principalul mesaj pe care sistemul judecătoresc trebuie să-l transmită societății constă în adoptarea deciziilor corecte. Judecătorii nu trebuie să fie izolați de restul societății, deoarece ei îi reprezintă interesele”, a declarat Clima.

Judecătoarea Iulia Sîrcu, care a fost aleasă în calitate de membru permanent al Comisiei de evaluare de pe lîngă CSJ, a relatat un caz din experiență unui coleg: „Ce înseamnă Codul de etică a judecătorului? Un magistrat estonian, cu care am discutat la acest subiect, în timpul liber evoluează într-un colectiv muzical. Împreună cu trupa el merge în turnee. Odată acest colectiv a concertat în închisoarea în care își ispășeau pedeapsa cei condamnați de judecătorul muzician. Și ce credeți? După plecarea trupei deținuții i-au solicitat administrației penitenciarului ca pe viitor să fie invitat anume acest ansamblu. Aceasta demonstrează nivelul înalt de încredere față de judecători și noi avem de muncit, pentru a avea asemenea rezultate”, a punctat judecătoarea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?