Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ostalep: România ignoră suveranitatea Moldovei

9 sep. 2015,, 13:15   Politică
7801 25
Осталеп: Румыния игнорирует суверенитет Молдовы
Foto: noi.md
„România își permite să ignore suveranitatea țării noastre și se amestecă în treburile noastre, inclusiv prin crearea unor probleme”, a declarat fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, Valeriu Ostalep, comentînd sesizarea europarlamentarului român Andi Cristea privind planul Comisiei Europene de combatere a propagandei rusești în statele Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova , informează NOI.md.

Apropo, zilele trecute, despre aceasta a vorbit și ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă. „El se comportă în țara noastră ca un gauleiter. Probabil nu-i dau pace laurii anului 1940, or, acest om se amestecă grosolan în treburile noastre și uită că nu are dreptul să discute treburile noastre interne, să ofere sfaturi și recomandări. Aceasta nu corespunde mandatului lui și drepturilor lui și denotă lipsă de respect față de țara noastră. Să încerce ambasadorii români din Italia sau Germania să aibă un asemenea comportament și peste 24 de ore vor comenta la ei acasă”, consideră Ostalep.

Potrivit interlocutorului, declarațiile lui Andi Cristea reprezintă o continuare a politicii de acasă. „Pe fundalul evenimentelor din UE, România a devenit foarte curajoasă în această parte a Europei și își permite să ignore suveranitatea țării noastre și să se amestece în treburile noastre, creîndu-ne probleme, pentru că Transnistria și Găgăuzia tradițional sînt regiuni cu anumite viziuni culturale și de mentalitate asupra politicii interne și externe. Dorim sau nu, dar Moldova ca stat trebuie să țină cont de aceste opinii. Cu atît mai mult că 60% dintre moldoveni au o viziune proprie față de cultură. Noi, moldovenii, indiscutabil avem mentalitate europeană, însă avem o relație directă istorică, actuală și mentală cu cultura rusă”, a spus Valeriu Ostalep.

În opinia fostului viceministru de externe, prin aceste declarații România din nou încearcă să provoace în țara noastră un conflict intern între cetățenii cu viziuni diferite și de naționalități diferite. „MAEIE și autoritățile trebuiau să reacționeze dur la toate acestea. Ambasadorul României trebuia invitat la Ministerul Afacerilor Externe și avertizat. Însă ministrul de externe, Natalia Gherman, se află în postură de frumoasa adormită. Din cîte se pare, ea nu are de gînd să locuiască în Moldova după ce va demisiona, de aceea nu are cine reacționa”, a concluzionat expertul.

Potrivit lui Ostalep, România va continua să aibă un asemenea comportament sfidător pînă nu i se va riposta pe măsură. Iar dacă nimeni nu este împotrivă, atunci România poate considera Moldova ca pe o provincie a sa, spre asta și tinde.

Fostul viceministru de externe consideră că în privința relațiilor dintre Moldova și România la fel trebuie de discutat serios la nivel înalt. „Noi sîntem două popoare diferite, două state diferite și față de noi trebuie adoptată o atitudine corespunzătoare. În Moldova nu există politicieni care fac aprecieri referitoare la situația din România, cum ar trebui să fie puterea, propaganda, ce televiziuni trebuie privite etc. De ce atunci ei își permit așa ceva?” De ce însă această întrebare nu și-o pun cei din Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova?
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?