Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Există toate premisele pentru desfășurarea alegerilor anticipate

8 sep. 2015,, 17:15   Politică
17175 3
Эксперт: Есть все признаки досрочных выборов
Foto: omg.md
„Conform regulilor luptei politice, urmează să aibă loc alegeri anticipate”, a declarat un expert pentru NOI.md.

În opinia lui, acest fapt îl denotă lipsa unei susțineri reale a Guvernului. „Actualul guvern nu are pe cine se bizui. Partidele care l-au votat, astăzi, cer demisia lui. Guvernul Gaburici avea problema că nu era susținut de majoritate în Parlament. Și FMI a spus clar că nu dă bani țărilor unde nu există majoritate parlamentară. Guvernul Streleț beneficiază de suportul formal al alianței proeuropene. FMI însă apreciază caracterul real al acestui suport, care vine cu semne de întrebare”, consideră sursa.

Guvernul implementează reforme nepopulare, pentru care trebuie să existe sprijinul societății. El lipsește. „Am ajuns în impas politic. Cînd oamenii politici nu știu ce să facă și se gîndesc numai cum să cîștige timp, ca să mai împartă ceva. Acest lucru provoacă alegeri anticipate. Toate faptele vorbesc despre asta. Nu cred că Guvernul va ajunge pînă la primăvară”, a conchis expertul.

Potrivit lui, politicienii din opoziție Renato Usatîi și Igor Dodon așteaptă un moment potrivit ca să provoace alegeri anticipate. Și în societate sînt aceste așteptări. Ceea ce se întîmplă în piața principală a capitalei este absolut firesc, pentru că situația politică și economică stabilă nu duce la alegeri anticipate. Din ce surse vor acoperi gaura din buget în mărime de 15 miliarde de lei, care au fost cheltuiți pentru trei bănci problematice? Din contul contribuabililor. Iar agricultorii vor aminti că atunci cînd voiau să majoreze fondul de subvenționare, în buget nu erau bani. Investitorii privați sînt în expectativă, activitatea economică a fost stopată.

Și Streleț a comunicat că în condițiile protestelor stradale misiunea FMI ar putea să nu vină. Dacă Guvernul este amenințat de demitere, atunci de ce să mai vină? „Toate acestea sînt premise pentru alegeri anticipate”, spune expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?