X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Din casă boierească, în muzeu şi hotel

8 sep. 2015,, 11:45   Societate
4919 0

Историческая усадьба Манук-Бея в Хынчештах к концу года примет первых посетителей
Фото: publika.md

Reabilitarea conacului Manuc Bei se apropie de final. Autorităţile spun că, până în prezent, au fost efectuate 80 la sută din lucrări, iar monumentul istoric va fi deschis publicului, până la sfârşitul acestui an. Pe teritoriul conacului va fi deschis un muzeu, dar şi un hotel pentru oaspeţii care vor alege rămână pentru o perioadă la Hânceşti.

După ce a stat în paragină decenii la rând, complexul Manuc Bei este în plin proces de restaurare. Două imobile au fost deja reparate aproape integral.

De asemenea, câteva încăperi din palat vor fi readaptate. De exemplu, în sala unde pe timpul lui Manuc Bei se afla centrala termică, va fi deschis un restaurant. Atracţia conacului este şi o galerie subterană care face legătura între cele trei case ale boerului. Pereţii vor fi decoraţi cu felinare, dar şi tăbliţe pe care vor fi imprimate istorii din viaţa fostului proprietar. Muncitorii spun că fac lucrările din suflet şi speră că vizitatorii vor fi multumiţi de rezultat.

Conacul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană, Manuc Bei Mirzoian. Acesta se întinde pe o suprafaţă de peste trei hectare. Pentru restaurarea complexului arhitectural "Manuc Bei" au fost alocate peste 23 de milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?