X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alexis Tsipras: Grecia „nu este o ţară de leneşi” care cer bani

8 sep. 2015,, 02:00   Externe
3318 0

Foto: agerpres.ro

iderul partidului stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, şi-a prezentat duminică noapte, la Salonic (nord), al doilea oraş ca mărime al Greciei, noul program electoral prin care urmăreşte 'liberalizarea progresivă' de austeritate, scrie în ediţia electronică de luni cotidianul spaniol ABC. ‘Mulţi încearcă să acrediteze ideea că singurul lucru pe care îl vom decide la alegeri este modul de gestionare al acordului (cu creditorii internaţionali ai Greciei) pe care mulţi îl prezintă ca fiind ceva gata încheiat. Este cea mai mare minciună’, a avertizat Tsipras, citat de EFE.

Fostul premier elen a insistat că la alegerile anticipate din 20 septembrie cetăţenii trebuie să decidă ‘dacă se întorc la corupţie şi clientelism sau dacă vor continua lupta începută în ianuarie’. Tsipras a făcut un bilanţ al realizărilor pe anul trecut şi a amintit că a ajutat companiile aflate în dificultate, i-a ajutat pe şomeri, oferindu-le programe de reconversie profesională, şi că a continuat lupta împotriva evaziunii fiscale.

Alexis Tsipras s-a declarat satisfăcut că ‘ţara noastră nu mai este paria Europei, ţară de leneşi care cer bani, ci poporul care cere ceea ce i se cuvine şi care vrea să schimbe Europa’. Fostul premier elen a insistat că acum, pentru prima dată, a fost pusă sub semnul întrebării politica de austeritate germană şi şi-a prezentat noul program, clădit pe măsuri economice menite să readucă lichidităţile şi investiţiile în economia greacă. Tsipras a vorbit şi despre noile măsuri sociale (de la transport public gratuit pentru şomeri şi până la furnizarea de hrană în şcoli, cu ajutorul Bisericii ortodoxe elene) şi a promis crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri.

În ceea ce priveşte sistemul sanitar, Tsipras a promis să garanteze ‘accesul universal’ la serviciile medicale. ‘Vom introduce un card electronic pentru toţi cetăţenii şi furnizorii de servicii de sănătate şi vom reduce corupţia şi risipa de bani’, a spus Tsipras. Referitor la sistemul de învăţământ, fostul premier a spus că Grecia ‘are nevoie de o reformă progresistă în toate sectoarele’ şi a insistat că va avea loc ‘o schimbare în programele şcolare’, fără a preciza însă la ce anume se referă.

Liderul Syriza a insistat că reducerea datoriei publice a Greciei se află pe masa negocierilor cu creditorii ţării şi că poporul elen va trebui să decidă la 20 septembrie care este persoana cea mai îndreptăţită să conducă ţara de acum încolo. ‘Am câştigat multe lupte şi cine ar fi putut s-o facă mai bine decât noi să vină şi să ne povestească’, a mai spus el.

Tsipras nu s-a ferit nici să atace principalul contracandidat, partidul conservator Noua Democraţie, în condiţiile în care ultimele sondaje de opinie estimează că rezultatul scrutinului din 20 septembrie va fi unul foarte strâns, cu un uşor avantaj pentru Syriza, dar care se reduce pe zi ce trece. ‘Scandalurile mici şi mari din ultimii ani sunt dovada intenţiilor sale. Dacă Noua Democraţie revine la putere, cu ea se vor întoarce şi reţelele de corupţie care au dus ţara la faliment în ultimii 40 de ani’, a acuzat Tsipras.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?