X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Liberalii au partajat portofoliile în Consiliul municipal Chișinău

4 sep. 2015,, 08:15   Capitala
7054 4
Либералы поделили портфели в Кишиневском совете
Foto: moldnews.md
În seara zilei de 3 septembrie a fost semnat Acordul politic privind constituirea și funcționarea Alianței proeuropene pentru municipiul Chișinău. Semnatari ai acestuia sînt 26 de consilieri din patru partide: PL, PPEM, PLDM și PDM, comunică NOI.md.

Documentul se aseamănă cu acordul la nivel de parlament, unde au fost clar partajate între partide ministerele în guvernul format de coaliția majoritară.

„Noi am convenit să partajăm doar funcțiile de viceprimari și președinți ai comisiilor municipale conform algoritmului, menționează un reprezentant fracțiunii Partidului Liberal în CMC, Mihai Ceban. Personalul scriptic al primăriei capitalei prevede patru funcții de locțiitori ai primarului general. Deși Acordul a fost semnat de consilieri din patru partide, ele vor fi împărțite între aceștia în mod inegal. Din majoritatea de 26 de consilieri (ei se consideră 100%) 17 sînt liberali. Pornind de la aceasta, se calculează în mod proporțional cine și cît va avea”.

Conform acestor calcule, rezultă că Partidului Liberal îi vor reveni trei posturi de viceprimar. Rămîne să constatăm că liberalul Dorin Chirtoacă a avut mare noroc să beneficieze de atare suport. O funcție de viceprimar va reveni mai curînd PPEM al lui Iurie Leancă. Pînă în prezent primarul general avea doi locțiitori.

Cinci comisii municipale, potrivit spuselor reprezentantului fracțiunii PL, vor fi conduse tot după acest algoritm. Cu alte cuvinte, trei dintre ele vor reveni liberalilor. O comisie va fi condusă de opoziție – socialiștii. Încă una – de un consilier din partea PPEM.

Deși în acord acest fapt nu se menționează, orașul are în proprietate peste 40 de întreprinderi municipale, ai căror directori urmează să-i numească Consiliul municipal. Probabil, o mare parte dintre ele va fi condusă de membri ai PL.

La baza ideii de semnare a Acordului stă experiența Consiliului municipal de legislatura precedentă. Pe parcursul a patru ani a fost foarte complicat de votat diverse chestiuni. „Sper că în acest consiliu, formînd majoritatea, vom munci mult mai eficient pentru proiectele necesare orașului”, a spus Mihai Ceban.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?