X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Directorul ANRE, despre achitarea facturilor la energia electrică

3 sep. 2015,, 14:35   Societate
12594 14
Глава НАРЭ объяснил, как оплачивать счета после пересмотра решения Агентства
Foto: semia.md
Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis, astăzi, suspendarea pe un termen de 60 de zile a hotărârilor privind aprobarea noilor tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale.

Directorul general ANRE explică ce înseamnă acest lucru:

"Recent, în data de 26 august am primit un demers de la Consiliul Suprem de Securitate referitor la tarifele aprobate la 18 iulie. Am decis cu votul unanim a tuturor membrilor ANRE să suspendăm deciziile luate. Este un lucru pe care îl facem în premieră. Ţinând cont de aceste demersuri şi cereri, şi ca să eliminăm orice suspiciune, companiile au fost rugate să facă un audit. Decizia intră în vigoare de astăzi, ceea ce reprezintă că se aplică tarifele vechi care au fost până la 18 iulie 2015. Facturile care au fost trimise consumatorilor pentru luna aceasta vor rămâne aşa cum sunt. Vom discuta cu furnizorii de energie în cazul în care vor reacţiona", a spus directorul general ANRE Sergiu Ciobanu.

Alţi experţi economici spun că decizia ANRE este un pas înainte:

"Este vorba despre falimentul acestui sistem de stabilire a tarifelor pentru energie. De această dată clasa politică a făcut presiuni suficiente pentru ca ANRE să-şi suspende deciziile. Pentru o perioadă de 60 de zile se va reveni la acele tarife care au fost până la 18 iulie", a declarat director Institutul Economie de Piaţă Roman Chircă.

"Calculele care au fost făcute sunt exagerate, deaceea am solicitat să fie micşorate. Este un pas înainte şi cred că vom găsi un numitor comun. Suntem împotriva majorării tuturor preţurilor, dar totodată ducem tratative cu Guvernul pentru a ne fi majorate salariile pentru a putea ţine piept unor astfel de tarife", a explicat reprezentantul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Mihai Hâncu.

PUBLIKA.MD menţionează că prin decizia sa, Consiliul a recomandat operatorilor reţelelor de energie electrică şi gaze naturale să organizeze, în termenul respectiv, un audit, cu selectarea unor companii de profil cu renume mondial, în cadrul căruia să fie verificate cuantumul noilor tarife calculate de operatori şi corectitudinea efectuării acestor calcule.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?