Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Streleț a descoperit că se află în fața unei misiuni aproape imposibile

1 sep. 2015,, 12:00   Politică
8603 11
Мнение: Стрелец обнаружил, что его миссия практически невыполнима
Foto: noi.md
Premierul Valeriu Streleț a descoperit că se află în fața unei misiuni aproape imposibile: să dărîme un sistem care a făcut să eșueze democrația în Republica Moldova. De această părere este ex-deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu, care, într-o postare pe blogul său, încearcă să afle ce a avut în vedere noul Premier cînd a spus că de la 1992 încoace Republica Moldova nu a avut o perioadă mai complicată decît este acum.

”Venind de pe o poziție secundară din Sistemul zidit și cu participarea lui, Streleț s-a pomenit pe prima poziție a instituției care este obligată – de presiunea populară și de partenerii externi – să dea lovitura de grație acestui Sistem. El trebuie să aleagă cui își va dedica mandatul – Sistemului din care face parte ori Republicii Moldova, căreia i-a jurat credință. Pentru că problema astăzi se pune tranșant: ori Sistemul oligarhic, ori Republica Moldova”, afirmă fostul deputat, citat de TRIBUNA.

În opinia sa, dacă nu va trece de partea Republicii Moldova, ”sistemul se va consolida în continuare, iar șansele Republicii Moldova de a reporni motoarele asfixiate ale democrației se vor lăsa mult prea-mult așteptate, ca ploile acestei veri toride”.

”Streleț și echipa lui trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este astăzi un eșec grav al democrației. Ori, sărăcia face prima dovadă a acestei stări incompatibile cu democrația. Cauzele sărăciei sînt în proporție de 90 la sută de origine autohtonă. Ele sălășluiesc în corupție în proporție de 99 la sută. Corupția este tărîmul demnitarilor și funcționarilor care fac afaceri oneroase cu statul.

Afaceri cu statul comit și unii judecători, procurori, polițiști care au învoirea politicului să facă din justiție o sursă grasă de îmbogățire.

Luați împreună – demnitarii, funcționarii, judecătorii, procurorii, polițiștii de sub dirigenția politicului – formează Sistemul”,mai afirmă Valeriu Saharneanu.

El crede că ”furtul miliardelor și reacția mai mult decît melancolică a structurilor de supraveghere ale statului este proba că Sistemul este capabil nu doar să bage democrația în eșec, el este pornit să trimită Republica Moldova în comă”. ”Fii om de stat, domnule Streleț”, îl mai îndeamnă fostul deputat pe noul Premier.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?