X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

„Orheiul Vechi” riscă să nu fie introdus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

21 aug. 2015,, 18:00   Societate
4008 1

„Orheiul Vechi” riscă să nu fie introdus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Foto : turobzory.com

Rezervația naturală „Orheiul Vechi” riscă sa nu fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din cauza construcțiilor ilegale ridicate pe acest teritoriu, informează NOI.md.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a declarat pentru NOI.md că există riscul ca această rezervație să nu fie inclusă în această Listă, însă hotărîrea definitivă se va lua abia în anul 2016.

„Cînd vorbim de ilegalități, eu mă refer la cariere ilegale de extragere a calcarului, construcțiile ilegale în zona de protecție: Biserica „Nașterea Domnului”. Aceste construcții se efectuează fără o oarecare autorizație de construcție, fără absolut nici un act. De asemenea se numără construcțiile din sat și din afara acestuia. Fac referință la construcțiile ilegale din satul Trebujeni și Butuceni, inclusiv la Morovaia. La fel se întîlnesc construcții ridicate pe terenuri agricole. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a făcut sesizări anuale începînd cu anul 2012, pînă în prezent. Există doar un dosar penal în baza unei singure construcții ilegale”, a declarat Ion Ștefăniță.

Toate aceste construcții ilegale formează acel risc de a nu trece rezervația „Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

O soluție propusă de Ion Ștefăniță este anunțarea unui concurs de ocupare a postului de director al Rezervației Naturale „Orheiul Vechi” de către Ministerul Culturii, „dar nu să figureze doar pe foaie cîțiva angajați care nu fac nimic în realitate, ci să fie angajat un director care ar avea grija de aceste locuri”, a concis Ion Ștefăniță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?