X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Problemele la bem au început cu mult înainte de 2014

20 aug. 2015,, 10:00   Economie
4380 1

Foto: businessclass.md

"O parte din miliardul furat din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank s-a reîntors deja în ţară şi a fost utilizat pentru careva achiziţii majore", consideră preşedintele Mobiasbancă Groupe Societe Generale, Ridha Tekaia.

Într-un interviu pentru revista financiară Б&Ф-Profit el a spus că BEM s-a înbolnăvit nu în 2014, dar cu mult mai înainte, în perioada în care banca se afla în proprietatea statului.

Întrebat cine se face responsabil de această fraudă în proporţii deosebit de mari, preşedintele Mobiasbancа a spus că " În orice bancă, prima persoană responsabilă este acţionarul, în cazul dat statul. Cel de-al doilea este regulatorul, iar al treilea sînt companiile de audit".

"Mai există şi Consiliul de supraveghere, directorii executivi şi, în cele din urmă, managerii. Nu sînt expert pentru a spune cine anume se face vinovat de această situaţie, dar cel mai probabil că responsabili sînt reprezentanţii acestui lanţ şi nu doar managerii care au fost învinuiţi, în primul rînd", a menţionat el.

Ridha Tekaia sprijină planul de lichidare a celor trei bănci, menţionînd că Moldova "ar putea avea un sistem bancar excelent, fără a avea o bancă de stat".

"tatul a demonstrat de cîteva ori că nu este în stare să gestioneze corect o bancă sau orice altă companie. Nu este businessul lui de bază. Statul are atîtea alte lucruri de realizat în alte sectoare ale economiei încît o povară adiţională nu îşi are rostul", a spus preşedintele Mobiasbancа.

Potrivit spuselor sale, "lichidarea BEM va avea doar un impact pozitiv, mai ales dat fiind structura complicată a acţionarilor acestei bănci".

"Dacă această bancă nu este lichidată, atunci, într-o zi, cînd problemele de ordin financiar vor fi soluţionate cu ajutorul statului, acţionarul iniţial ar putea apărea şi cere compensaţii. Dat fiind faptul că este destul de dificil de a stabili întreaga istorie a proprietarilor acestei bănci, este mai bine de a evita aceste riscuri şi a lichida instituţia", consideră Ridha Tekaia.

În opinia bancherului, cu cît se aşteaptă mai mult, cu atît mai puţine active vor fi găsite, avînd în vedere că BEM a pierdut, practic, majoritatea clienţilor mari şi a depozitelor. (Interviul acordat de preşedintele Mobiasbanca Groupe Societe Generale îl puteţi citi în numărul din august al revistei Б&Ф-Profit sau pe site-ul www.profit.md).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?