X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UE cere eliberarea imediată a unui poliţist eston condamnat de Rusia pentru spionaj

20 aug. 2015,, 01:00   Externe
3906 2

Foto: ruvr.ru

Un poliţist eston, Eston Kohver, arestat în Rusia - după ce a a fost răpit în Estonia, susţine Tallinnul, de către serviciile secrete ruse în 2014 -, a fost condamnat miercuri de un tribunal rus la 15 ani de închisoare pentru spionaj, a anunţat avocatul său, relatează Le Monde în pagina electronică. Eston Kohver a fost găsit "vinovat de spionaj, deţinere ilegală de armament şi traversare ilegală a frontierei ruseşti", în urma unui proces cu uşile închise, a precizat Evgheni Aksionov, avocatul său.

El urma să decidă dacă să facă apel, "în urma unor consultări cu reprezentanţi ai Ambasadei Estoniei", a adăugat avocatul. Diplomaţia estonă a condamnat imediat această hotărâre a justiţiei ruse, dar şi "deţinerea ilegală" a lui Eston Kohver în Rusia, denunţând, într-un comunicat, o "încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale".

UE reclamă eliberarea "imediată" a estonului. Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a cerut cu fermitate Rusiei să revizuiască hotărârea.

"Uniunea Europeană continuă să îndemne Federaţia rusă să acţioneze în conformitate cu obligaţiile sale internaţionale, să-l elibereze imediat pe domnul Kohver şi să garanteze revenirea sa în deplină securitate în Estonia", se arată într-un comunicat.

Serviciile speciale ruse (FSB) au anunţat în septembrie 2014 că l-au arestat pe Eston Kohver în apropiere de frontiera estonă, în timp ce acesta încerca să efectueze o operaţiune în domeniul informaţiilor. Potrivit FSB, el avea asupra sa un pistol de tip Taurus, muniţie, suma de 5.000 de euro în numerar, "echipament special de înregistrare, ilegal", şi "material destinat aparent unei misiuni de spionaj". Parchetul eston are altă versiune. Acesta dă asigurări că estonul a fost "capturat de către persoane necunoscute, venite din Rusia, în timpul serviciului, pe teritoriul eston (...), răpit cu forţa şi sub ameninţarea armei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?