X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Fără restabilirea încrederii în instituțiile statului, niciun plan anticriză nu va da rezultate

19 aug. 2015,, 15:00   Economie
3153 1

Expert: Fără restabilirea încrederii în instituțiile statului, niciun plan anticriză nu va da rezultate
Foto : tribuna.md

Neîncrederea populației, precum și a partenerilor externi în instituțiile statului este la ora actuala principala problemă a Republicii Moldova, consideră expertul economic Alexandru Fală, de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”. Intervievat de NOI.md, specialistul a menționat că redresarea situației economice este posibilă prin atragerea investițiilor, însă în situația creată, Moldova ar putea pierde și puținii investitori pe care îi are.

„Atît timp cît nu va fi soluționată problema neîncrederii, alte politici nu vor avea rezultate. În al doilea rînd, trebuie remediată situația din sectorul bancar și nu e vorba doar de măsuri tehnice, dar în special de pedepsirea vinovaților. Atît timp cît nimeni nu are încredere în viitor, evident că nici activitățile de ordin economic nu vor fi desfășurate. Economia crește doar atunci cînd se investește, iar investițiile se fac doar în contextul în care cei care își asumă riscurile privesc cu optimism spre viitor” a explicat Alexandru Fală.

În opinia expertului, astfel măsuri precum relaxarea politicii monetare, instituirea unor stimulente pentru mediul de afaceri sau eliminarea anumitor bariere, nu vor avea efectul scontat fără inițierea unor reforme reale în domeniul justiției și finalizarea investigației fraudelor din sectorul bancar. Expertul estimează că Republica Moldova ar putea depăși într-un an, doi situația economică dificilă, dar perspectiva de dezvoltare nu este una favorabilă. Cu toate acestea, restanțe la plata salariilor și a plăților sociale nu vor fi înregistrate, consideră analistul.

„Dacă în UE se va consolida tendința de creștere economică, ar putea crește exportul în UE și încetișor o să încep să ne revenim, dar schimbări per ansamblu, pe țară nu vor fi. Investitorii străini cum au fost puțini așa și o să rămînă. Planul anticriză în lipsa unei dorințe autentice din partea clasei politice de a face ordine, nu va duce la schimbări esențiale”, a punctat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?