Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Activitatea magistraţilor din instanţele din capitală îi nemulţumeşte pe justiţiabili

5 aug. 2015,, 14:05   Societate
4527 1

Foto: noi.md

Acest lucru îl arată numărul mare de petiţii şi sesizări depuse la Inspecţia Judiciară (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu referinţă la activitatea judecătorilor. Astfel, în prima jumătate a anului current, cei mai mulţi justiţiabili s-au plâns de activitatea magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău (CA Chişinău), de la Judecătoriile Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău, dar şi de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

Cei mai nemulţumiţi justiţiabili s-au dovedit a fi cei care au interacţionat în acest an cu judecătorii din cadrul CA Chişinău, în acest caz fiind depuse la 221 de plângeri. CA Chişinău este urmată de Judecătoria Centru cu 166 de petiţii, Judecătoria Râşcani cu 125 de petiţii şi CSJ cu 115 petiţii. La polul opus, cele mai puţine sesizări au fost înregistrate în adresa Judecătoriilor Dubăsari şi Bender cu câte o singură petiţie, urmate de Judecătoria Basarabeasca cu două petiţii.

Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, în prezent inspector-judecător în cadrul IJ, este de părerea că numărul mare de sesizări depuse pe numele judecătorilor din cadrul instanţelor din Chişinău se explică prin numărului mare de dosare examinate aici. “Chişinăul este centrul antreprenoriatului din Moldova, de accea cred că în cazul în care dosarele sunt mai multe în capitală, respectiv şi petiţionari pot fi mai mulţi”, spune Nicolae Clima.

Plângerile depuse pe numele judecătorilor pot ajunge la Colegiul disciplinar

Potrivit Regulamentului privind soluţionarea petiţiilor de către Consiliul Superior al Magistraturii, instituţia soluţionează doar plângerile care se referă la activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor, încălcarea de către aceştia a obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare. CSM informează judecătorul despre petiţia primită, iar petiţionarul - despre măsurile întreprinse pe marginea acesteia.

Totodată, dacă în rezultatul examinării petiţiei se depistează temeiuri pentru tragerea la răspundere disciplinară a judecătorului, membrul CSM care examinează această sesizare, intentează о procedură disciplinară care se transmite spre examinare Colegiului disciplinar din cadrul CSM. În primele şase luni ale acestui an, CSM a emis nouă hotărâri privind aplicarea unor sancţiuni disciplinare în privinţa unor judecători: cinci au fost sancţionaţi cu avertisment, doi cu mustrare, un judecător cu mustrare aspră şi în privinţa unui judecător s-a propus eliberarea lui din funcţie. Este vorba de Lilia Vasilevici, fost magistrat la Judecătoria Centru din municipiul Chişinău.
Lilia Zaharia

Legenda:
Foto simbol. Sursa: www.raalte.nl

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?