X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Streleţ, despre motivul invocat de PD şi PL atunci cînd au respins candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier

4 aug. 2015,, 13:42   Politică
5193 8

Foto: noi.md

În cadrul negocierilor dintre liderii PD, PLDM şi PL, privind formarea echipei guvernamentale, s-a convenit că este necesar „un consens pentru fiecare membru al Cabinetului”. O spune premierul Valeriu Streleţ, potrivit căruia PD şi PL au respins candidatura Maiei Sandu pentru că nu a întrunit acel „consens”.

„Odată ce colegii mi-au încredinţat această misiune eu am onorat-o, iar colegii de alianţă, la fel, s-au arătat deschişi pentru a agrea candidatura mea. Atunci cînd am stabilit cu partenerii de alianţă principiul de formare a echipei guvernamentale am convenit că este necesar un consens pentru fiecare membru al Cabinetului. Eu am întrunit acest consens”, afirmă Streleţ.

Întrebat pe şleau care dintre partide, PD şi PL, s-a opus cel mai mult candidaturii Maiei Sandu, prim-ministrul a răspuns că liderii ambelor partide, în egală măsură.

„Principiul consensului a fost invocat şi în această situaţie. Fără a specifica motive concrete, la etapa cînd nu reuşea să se întîlnească nici Maia Sandu cu liderii, nici liderii cu Maia Sandu, pînă la urmă partenerii au declarat că urmează să constatăm că această candidatură nu întruneşte consensul. Ambii au declarat în aceeaşi măsură: nu întruneşte consensul. PLDM a luat act de această declaraţie şi a prezentat un nou candidat, care la etapa respectivă a fost agreată. Atît. Personal, mi-am dorit ca doamna Maia Sandu să devină prim-ministru”, a declarat Valeriu Streleţ, într-un interviu pentru Adevărul.

Amintim că după ce s-a anunţat că PLDM a schimbat candidatul la fotoliul de premier, Maia Sandu a dezvăluit că nu a avut posibilitatea să poarte discuţii cu şefia PD şi cea a PL, pentru că liderii ambelor partide au refuzat să aibă întrevederi cu ea.

În timpul negocierilor privind desemnarea premierului, Maia Sandu a înaintat două condiţii pentru a accepta să fie premier, dar acestea nu au fost acceptate de PL şi PD. Maia Sandu a cerut ca în următoarele săptămîni să fie demişi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi procurorul general, Corneliu Gurin. Potrivit surselor din PLDM, Maia Sandu a invocat faptul că aceste două instituţii sînt principalele vinovate de situaţia din domeniul bancar şi miliardul furat, iar în această situaţie este inacceptabil, în opinia ei, ca Drăguţanu şi Gurin să se mai afle la conducerea acestor instituţii.

Cu o zi înainte ca PLDM să anunţe că îl înaintează pe Streleţ la funcţia de premier, PD a anunţat că o aşteaptă pe Maia Sandu la sediul partidului, însă aceasta nu s-a dus. Potrivit unor surse, prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc, ar fi pus condiţia ca Maia Sandu să meargă la sediul PD în semn de scuze publice, după ce a declarat anterior că PD ţine în captivitate statul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?