X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Premierul a convocat Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară

3 aug. 2015,, 08:45   Economie
2524 5
Foto: noi.md
Prim-ministrul desemnat, Valeriu Streleț, a promis în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune să convoace, cel tîrziu luni, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară. Șeful Executivului s-a ținut de cuvînt și a convocat această structură sîmbătă, 1 august, informează NOI.md.

Potrivit lui Valeriu Streleț, în ziua în care a fost numit în funcție, pe 30 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate și-a exprimat nedumerirea față de ritmul lent cu care Banca Națională a Moldovei desfășoară concursul pentru selectarea companiei care se va ocupa de a doua etapă a investigației privind furtul miliardului (trebuie de stabilit unde sînt banii și cum pot fi restituiți). A doua zi premierul a primit o scrisoare de la BNM prin care se solicită convocarea Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, pentru a discuta caietul de sarcini (condițiile) pentru anunțarea licitației internaționale. Interesant, prin ce se explică această tergiversare a BNM?

„Pentru mine este straniu că, la patru luni după publicarea raportului companiei «Kroll», Banca Națională încă nu a anunțat o licitație internațională. Pe parcursul ultimului an și jumătate s-au acumulat o mulțime de întrebări față de BNM”, a spus Valeriu Streleț în cadrul emisiunii.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, BNM a coordonat proiectul caietului de sarcini cu experții FMI și Băncii Mondiale. La ședința Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară au fost prezentate propuneri privind completarea condițiilor tehnice. După ce aceastea vor fi incluse în document, acesta va fi din nou examinat la ședința următoare.

Potrivit premierului, luarea deciziei privind cele trei bănci problematice (păstrarea sau lichidarea) se află în competența BNM. „Afirmația guvernatorului BNM potrivit căreia aceasta trebuie să fie o decizie politică, cel puțin, nu este una serioasă, pentru că trebuie să se bazeze pe calcule și cifre, pe ceea ce este mai bine pentru Moldova, nu pe oportunitatea politică. Mai multe opinii sînt în favoarea lichidării băncilor, pentru că ar costa mult mai puțin. Nu este clar deloc, ce se va întîmpla în cazul în care vom încerca să prelungim coma lor artificială și cîte angajamente va încerca cineva să mai deseneze”, a spus Valeriu Streleț.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?