Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sute de locuitori au semnat pentru anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazului şi a electricităţii

28 iul. 2015,, 09:00   Societate
2214 0

Foto: jurnal.md

Au colectat semnături pentru anularea deciziei Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică din 18 iulie, privind majorarea tarifelor la electricitate şi gazele naturale. Asta au făcut aseară, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul capitalei, mai mulţi activişti civici. Sute de oameni au semnat o cerere prealabilă, care, potrivit organizatorilor, va fi depusă la ANRE. Dacă în decurs de 30 de zile, instituţia nu-şi va anula decizia luată săptămîna trecută, un grup de iniţiativă va merge în instanţa de judecată, pentru a cere acest lucru.

Evenimentul vine după ce aceiaşi activişti civici au organizat pe parcursul săptămînii trecute două proteste faţă de majorarea tarifelor. De această dată, manifestanţii şi-au propus să adune semnături de la cetăţeni pentru a cere în mod oficial Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să-şi anuleze decizia din 18 iulie.

Cererea prealabilă a fost întocmită de către un grup de jurişti.

Sute de locuitori ai capitalei au semnat documentul.

Între timp, o cerere prealabilă similară privind anularea majorării tarifelor a fost deja depusă la ANRE de către membrii Partidului Socialiştilor.

„În primul rînd am invocat prevederile legii cu privire la energia electrică şi legea cu privire la gazele naturale, unde aceste lucruri trebuie inclusiv cu consumatorii, doi, procedura propriu-zisă a fost încălcată. Conform procedurii, cu 30 de zile înainte să plaseze pentru discuţii publice, proiectul de hotărîre, ceea ce nu a fost făcut şi sînt multe alte nuanţe care se conţin în această sesizare pe care am transmis-o”, a menţionat socialistul Ion Ceban.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică au refuzat să comenteze acţiunea activiştilor civici, care pînă în prezent au colectat peste 400 de semnături.

O manifestaţie similară va fi organizată mîine, la ora 19:00, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, pentru ca miercuri documentul să fie depus la ANRE.

Amintim că pe 18 iulie, Agenţia a dispus majorarea cu 36 la sută a tarifului pentru electricitate şi cu 15% pentru gazele naturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?