Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

SUA: Departamentul de Stat atrage atenția asupra traficului de persoane pe piața globală a muncii

28 iul. 2015,, 02:00   Externe
4939 5

Foto: real.business.ru

Departamentul de Stat al SUA a dat publicității luni raportul anual referitor la traficul de persoane în lume, analiza acordând în 2015 o atenție specială acestui fenomen pe piața globală a muncii, după cum a precizat șeful diplomației de la Washington, John Kerry. Raportul 'evidențiază riscurile ascunse cu care lucrătorii se pot confrunta atunci când își caută un loc de muncă, precum și măsurile pe care guvernele și firmele le pot lua pentru a preveni traficul, inclusiv cererea de transparență pe lanțurile de aprovizionare globale', a declarat John Kerry, citat pe site-ul Departamentului.

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), traficul de persoane aduce anual venituri de 150 miliarde de dolari, dintre care 99 miliarde din industria sexului, menționează AFP.

'Traficul de ființe umane constituie o insultă adusă demnității umane și un atac împotriva libertății', a subliniat secretarul de stat John Kerry în introducerea raportului, lansând un apel la 'luptă contra sclaviei moderne'. SUA estimează că aproximativ 22 milioane de persoane sunt victime ale acestui fenomen. Potrivit AFP, printre țările acuzate că nu luptă suficient împotriva acestei forme de 'sclavie modernă' se află Thailanda, Rusia sau Libia. Majoritatea țărilor criticate în raport (printre care Iran, Venezuela, Algeria, Siria, Yemen, Coreea de Nord și Zimbabwe) se aflau deja în categoria a 3-a, cea mai de jos, a statelor acuzate că nu respectă normele internaționale și nu fac 'eforturi importante' pentru a lupta împotriva traficului de ființe umane.

În această categorie figurează din 2013 și Rusia, ceea ce a provocat atunci furia Moscovei. China, în schimb, a urcat o treaptă în 2014, la categoria a 2-a, 'sub supraveghere', unde se află și în raportul pe 2015. Cuba, cu care SUA au restabilit recent relațiile diplomatice, a urcat în acest an tot la categoria 'sub supraveghere'. Malaezia, plasată până acum în categoria a 3-a, a urcat o treaptă, Departamentul de Stat consemnându-i 'eforturile importante' în combatarea traficului de persoane, chiar dacă această țară rămâne 'o destinație și, în mai mică măsură, o sursă și un punct de trecere pentru bărbați, femei și copii victime ale muncii forțate și exploatării sexuale'. Aceste victime formează majoritatea celor 2-4 milioane de muncitori străini din Malaezia, veniți mai ales din Asia de Sud-Est și din Asia de Sud.

Thailanda, un aliat al SUA, dar cu care relațiile s-au tensionat după lovitura de stat din 2014, este 'o sursă, o destinație și un punct de trecere pentru bărbați, femei și copii victime ale muncii forțate și exploatării sexuale', se mai arată în raport. Pe lângă Malaezia și Cuba, alte state trecute într-o categorie superioară sunt Arabia Saudită, Maroc, Kenya, Portugalia sau Republica Democratică Congo. În schimb, Egipt, Sudanul de Sud, Ghana, Burundi, Belarus și Slovenia au coborât o treaptă în analiza Departamentului de Stat, referitoare la 188 de state.

Majoritatea țărilor occidentale, Australia, Israel, Taiwan, Chile sau Armenia sunt plasate în prima categorie, a statelor apreciate pentru lupta împotriva traficului de persoane și pentru respectarea deplină a normelor internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?