X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

De ce cresc prețurile la miere

24 iul. 2015,, 15:15   Business
7430 2
Почему растут цены на мёд?
Foto: nakonu.ru
Potrivit unor estimări, în acest an cantitatea de miere, culeasă în Moldova, va fi mai mică, decît anul trecut cu aproximativ 40 la sută. Deja al doilea an la rînd, apicultura autohtonă a avut de suferit în urma secetei, din cauza căreia albinele mor de foame, relatează NOI.md, cu referire la Asociația Apicultorilor din RM „Apis mellifera”.

Potrivit președintelui Asociației Andrei Zagoreanu, apicultorii nu s-au așteptat că vor avea probleme al doilea an consecutiv. Iarăși e secetă care nu se mai termină și afectează plantele și albinele. De aceea, mulți apicultori nu vor obține produse apicole. Dacă în ansamblu pe republică în 2014 au fost culese 1,5 mii de tone de miere, atunci în acest an se așteaptă cu aproximativ 40 la sută mai puțin.

„Anul trecut situația s-a ameliorat puțin, grație florii-soarelui și apicultorii au obținut un volum mai mare de miere. Iar în acest an este complicat de tot. În primăvară, după ploi s-a lăsat vreme rece și albinele nu au putut nici să se dezvolte, nici să culeagă nectarul. Principalul cules din mijlocul verii este de la tei. Teiul ne-a „dus în eroare”, fiindcă s-a uscat înainte de a înflori, de aceea noi nu am obținut cantitatea prevăzută de miere de la el”, relatează șeful Asociației.

Se spune că în prezent, în regiunile de sud se culege normal mierea de floarea soarelui, iar în majoritatea raioanelor nu s-a putut culege nimic. În raioanele centrale – zona împădurită, îndeosebi în raionul Strășeni, albinele mor de foame, deoarece nu au ce culege în urma recoltei. Respectiv s-au ridicat și prețurile.

„Dacă firmele colectoare de miere achită apicultorilor pentru mierea de salcîm cîte 75-80 de lei/kg (anul trecut – cîte 30 de lei/kg), adică de peste două ori mai mult decît anul precedent, atunci la piață aceasta se vinde cu 85-100 de lei. De abia a apărut mierea de tei, dar într-un volum foarte mic. Aceasta poate fi procurată cu 80 de lei (acum un an – cu 70 de lei). Dacă anul trecut mierea polifloră a costat 60-65 de lei, atunci în acest an, cînd ea va apărea, trebuie să ne așteptăm la 75-80 de lei”, susține Andrei Zagoreanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?