X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

„Cassini” a arătat partea opusă a Saturnului și Titanului

21 iul. 2015,, 10:15   Ştiinţă şi IT
5628 2
Foto: sputnik.md
Fotografiile obținute de sonda spațială le vor permite savanților să studieze structura atmosferei planetei gigant și a satelitului ei.

„Cassini” a transmis pe Terra noile fotografii ale Titanului pe fundalul „fratelui mai mare” al acestuia, Saturn, comunică RIA Novosti, cu referire la Serviciul de presă al NASA.

„Portretul de familie” al planetei-gigant și satelitului ei mai mare a fost efectuat cu rezoluția de 90 de km de suprafață a Titanului per fiecare pixel a imaginii.

Cadrele „părților întunecate” ale planetei obţinute sînt extrem de interesante pentru savanți prin faptul că le permit să aprecieze componența chimică a atmosferei în baza schimbării spectrului razelor solare care „străpung” atmosfera corpurilor spațiale ce stau în calea obiectivelor camerelor.

Cassini-Huygens este un proiect comun al SUA, Europei și Italiei, lansat în 1997. Sonda spațială Cassini a ajuns pe orbita lui Saturn la 1 iulie 2004. Aparatul Huygens a studiat atmosfera și suprafața Titanului, iar Cassini după desprinderea aparatului a continuat studierea planetei și sateliților ei.

Astfel, savanții pentru prima oară au obținut posibilitatea de a studia detaliat Saturnul pe parcursul întregii lui perioade sezoniere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?