Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Recolta de mere din Moldova în 2015 se aşteaptă la nivelul a 250 mii tone

18 iul. 2015,, 15:00   Economie
5453 0
Урожай яблок в Молдове ожидается на 20% ниже, чем в 2014 году
Foto: focus.tv
Recolta de mere din Moldova în 2015 se aşteaptă în volum de 250 mii tone, ceea ce este cu 15-20% mai puţin decât în 2014.

Potrivit agenţiei "Infotag", citând portalul actualitati.md, în faţa horticultorilor stă acut întrebarea "Ce facem cu recolta?".

"În 2014 embargoul la pieţele ruseşti şi cele mai mici preţuri la sucul concentrat de mere au dus la faptul că nimeni nu are nevoie de mere. Fabricile nu putea oferi mai mult de 50 de bani pentru kilogram, iar horticultorii au fost nevoiţi să caute căi de ocolire pentru desfacere", scrie portalul.

Problema ridicării embargoului stă pe ordinea de zi. Doar unii horticultori au obţinut acces la piaţa rusească. La exportul în Belarus sau Kazahstan fermierii primesc un venit insuficient, de aceea cea mai simplă cale pentru ei este de a vinde merele la fabrici.

"În pofida vizitei delegaţiei Rospotrebnadzor în Moldova, fabricile deocamdată nu pot vinde liber conserve şi sucuri pe piaţa Rusiei, de aceea ei nu pot propune un preţ mare şi vor porni de la preţul mediu european", se menţionează în articolul citat.

În Turcia pentru merele aduse la fabrică se vor plăti 4 eurocenţi, în Ucraina - 3,5-4, în Polonia - 4-4,5 cenţi.

"Reieşind din aceste cifre, putem presupune că preţul de cumpărare la fabricile din RM vor oscila în limitele a 80-90 bani, ceea ce luând în calcul deprecierea leului este mai mult decât în sezonul trecut", menţionează experţii.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Uniagroprotect, Alexandru Slusari, aşteptările horticultorilor nu sunt cele mai încurajatoare.

"În 2014 fabricile cumpărau mere la preţuri extrem de mici, dar Guvernul, deşi cu greu, oferea compensaţii. Astăzi, se pare că nu putem conta pe stat", a spus corespondentului "INFOTAG" Slusari, menţionând că în 2014 fermierii au primit câte 2 lei pentru un kilogram de mere.

"Pomicultorii în 2014 şi-au demonstrat forţa, ei pot uni masele şi să meargă spre Chişinău, blocând drumurile naţionale. Pe fundalul tensiunilor sociale în creştere şi a nemulţumirilor politice din cauza scandalului bancar, viitorul Guvern va fi nevoit să dialogheze cu fermierii. În caz contrar - motorină în rezervor şi tractorul spre Chişinău", se menţionează în articol.

Vorbind despre decontările fabricilor şi horticultorilor, Slusari a menţionat că probleme au existat doar în privinţa a două întreprinderi.

"Pănă în prezent datorii faţă de fermieri au fabricile din Cupcini şi Floreşti pentru legume. Natur Bravo comparativ recent a achitat datoriile pentru mere. Nu au existat probleme cu Orhei-Vit şi Alfa Nistru, care la timp au plătit fermierilor", a conchis Alexandru Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?