X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CEC va examina 20 de documente privind securitatea informațională

17 iul. 2015,, 12:00   Ştiinţă şi IT
5984 1
ЦИК рассмотрит 20 документов по информационной безопасности
Foto: actualitati.md
Comisia Electorală Centrală (CEC) a inițiat elaborarea setului de documente pentru realizarea Sistemului de administrare a securității informaționale a documentației interne. Potrivit secretariatului CEC, aceasta va permite să fie păstrată confidențialitatea, integritatea și accesul la informație în orice formă, în conformitate cu standardele internaționale.

CEC a aprobat ieri noua redacție a Declarației cu privire la politica securității informaționale, care prevede un șir de măsuri pentru sporirea nivelului de încredere și eficiență a procesului electoral în Moldova. Printre sarcinile strategice ale CEC se numără perfecționarea Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”.

Directorul executiv al Institutului de Politică Informaţională, expertul Fundației canadiene „SecDev Foundation”, Alexei Marciuc, explică atenția sporită față de elaborarea și implementarea documentelor respective prin volumul mare de informație de interes public care este procesată în sistemul CEC și necesită protecție sporită.

„În ultimul timp, structurile de stat din Moldova acordă o atenție sporită problemei securității sferei informaționale. CEC nu este o excepție în acest sens, or, în resursele informaționale ale instituției se conțin datele personale practic ale tuturor cetățenilor Moldovei.

Totodată, este important de creat condiții optime pentru securitatea procesului de numărare a voturilor și transmiterea rezultatelor alegerilor. Problema constă nu doar în asigurarea protecției de la influențele exterioare, dar în asigurarea că datele nu au fost deteriorate sau modificate în timpul procesului de transmitere”, a menționat expertul.

Potrivit lui Alexei Marciuc, recentele alegeri parlamentare și locale au demonstrat clar că există probleme la capitolul asigurarea securității informației CEC și protecția și procesarea datelor personale ale alegătorilor.

„Securitatea informațională a Sistemului informațional automatizat de stat «Alegeri» este parte componentă a intereselor naționale ale Moldovei. Elaborarea și implementarea documentelor de reglementare ne va ajuta să soluționăm deservirea corectă a desfășurării alegerilor și referendumurilor, conlucrarea cu alte sisteme automatizate, combaterea amenințărilor indiferent de natura acestora – acțiuni premeditate, eroare de personal sau cedare de sistem. De asemenea, aceasta va preveni situațiile excepționale în procesele electorale”, a spus Alexei Marciuc.

Comisia Electorală Centrală intenționează să aprobe circa 20 de documente, inclusiv Standardele de securitate informațională, Regulile de clasificare și gestionare a informației, Procedura de analizare și evaluare a riscurilor securității informaționale, Instrucțiunea pentru administrarea incidentelor de securitate informațională.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?