Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert: Criza bancară s-ar putea solda cu o depresie îndelungată

16 iul. 2015,, 09:00   Economie
3406 3
Foto: ince.md
„Jaful secolului” din sectorul bancar deja a zguduit economia Moldovei. Dar cel mai rău abia urmează să se întîmple. Criza bancară ar putea să se soldeze cu o depresiune îndelungată. Aceste previziuni au fost făcute de către economistul de la Berlin Economics, coordonatorul Grupului Economic German în Moldova, Jörg Radeke.

El prevede două scenarii de evoluție a situației din Moldova, în rezultatului scandalului bancar. Cel optimist presupune recesiunea, adică scăderea PIB-ului cu cîteva procente, iar cel pesimist – o depresie îndelungată. Scenariul optimist este posibil doar dacă autoritățile Moldovei vor întreprinde „pași corecți”, adică vor forma guvernul și vor solicita un program nou cu FMI. Însă recesiunea nu poate fi evitată în orice caz.

„Nu se pune întrebarea va fi criză sau nu va fi, ci cît de înalt va fi prețul acesteia. Chiar dacă statul va întreprinde pași corecți, consecințele oricum vor fi serioase, dar va rămîne speranța că situația nu va ieși de sub control. Dacă statul astăzi va decide să execute cerințele FMI și va semna un program de cooperare nou, consecințele crizei bancare nu vor dispărea și pentru ele oricum va trebui de plătit. De aceea, nu se va reuși să se evite creșterea datoriei și achitarea dobînzilor. Recesiune economică va fi, nu există nicio îndoială. Însă acesta este scenariul pozitiv. Iar dacă statul nu va întreprinde pași corecți, atunci stabilitatea fiscală și macroeconomică ar putea să se clatine. Va fi ceva mai mult decît o simplă recesiune, va fi deja o depresiune, adică o criză economică de amploare”, a menționat Jörg Radeke.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?