X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Manifestații împotriva austerității pe străzile Atenei

11 iul. 2015,, 03:00   Externe
5177 2

Foto: lenta.ru

Între 7.000 și 8.000 de persoane au manifestat vineri, potrivit poliției, în centrul Atenei pentru a cere premierului elen Alexis Tsipras să respecte votul lor "Nu" la referendumul de duminica trecută, în plină dezbatere în parlament asupra propunerilor prezentate creditorilor, relatează AFP.

O coloană de manifestanți, care a defilat între piața Syntagma, unde se află sediul parlamentului grec, și piața Omonia, era formată din simpatizanți ai mișcării PAME (sindicatele Partidului Comunist grec KKE). Ea s-a alăturat în fața parlamentului manifestanților împotriva austerității, care cereau respectarea votului lor împotriva programului creditorilor.

"Fără alte memorandumuri", "Grecia nu este o colonie!", "Syriza susține capitalismul", "Nu!" se putea citi pe pancartele agitate de manifestanți, care scandau de asemenea:"Criza trebuie plătită de plutocrație!".

"Dacă grecii au votat atât de masiv pentru 'Nu', este pentru că voiau să pună capăt austerității. Guvernul nu a ținut cont de asta și votează acum un nou memorandum. Grecia nu poate îndura mai multă austeritate!", a reacționat Evghenia Roussos, o studentă apropiată de "Antarsia", un grupuscul de extremă-stânga.

"Cred că acordul va trece și este dezolant! Guvernul dă înapoi pe toate fronturile. El își bate joc de votul grecilor", a declarat la rândul său Antonis Aferis (30 de ani), funcționar. Manifestanții intenționau să pună presiune asupra guvernului care a făcut public în noaptea de joi spre vineri un nou ansamblu de propuneri destinat creditorilor, care trebuia supus votului parlamentului mai târziu în cursul serii de vineri.

La unison cu manifestanții din stradă, cinci membri ai platformei de stânga a partidului, între care trei deputați, au estimat că guvernul nu trebuia să cedeze unui "șantaj" al creditorilor. Potrivit unor media elene, zece deputați Syriza și patru ai partenerului său de coaliție Grecii independenți (Anel) ar putea vota "Nu" sau să se abțină, dar Tsipras ar trebui să poată conta pe sprijinul marilor partide din opoziție, pe care el le-a consultat abundent în cursul săptămânii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?