Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Șoferii pot obține online informații despre încălcările și amenzile lor

10 iul. 2015,, 09:00   Societate
126014 16

Foto: timpolis.ro

Orice conducător auto sau proprietar de transport poate afla în regim online informații despre faptul dacă au fost documentați de către organele de resort pentru încălcarea legislației rutiere, informează NOI.md.

Inspectoratul Național de Patrulare al MAI a anunțat pe site-ul său oficial că orice conducător auto sau proprietar de transport poate afla în regim online informații despre faptul dacă au fost documentați de către organele de resort pentru încălcarea legislației rutiere. Pentru comoditate au fost elaborate cîteva modalități.

Astfel, pentru dispozitivele Andriod funcționează aplicația e-Trafic. Cu ajutorul acestui program, care poate fi instalat gratuit de pe MPay, proprietarul de autovehicul poate obține notificări privind încălcările rutiere înregistrate. Avînd în vedere că aplicația este racordată la MPay, achitarea amenzilor poate fi efectuată direct de pe telefonul mobil utilizînd metoda cardului bancar.

O altă metodă este accesarea paginii electronice a Inspectoratului Naţional de Patrulare: pr.gov.md. Pentru obţinerea informaţiei este necesar de introdus codul de identificare IDNP sau identificatorul procesului verbal întocmit de către Inspectoratul General al Poliţiei. Tot aici se poate afla informația despre punctele de penalizare și amenzile neachitate. Poliția dă asigurări că toată informaţia este prelucrată în conformitate cu prevederile legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.

A treia modalitate este accesibilă tuturor – prin mesaje SMS. Expediind SMS la numărul 9021, fiind indicat în mesaj codul personal, conducătorul auto va primi un SMS prin intermediul căruia va fi notificat dacă figurează informații legate de acest IDNP în baza de date. În caz de răspuns afirmativ, cetățeanul poate afla detalii printr-un SMS la numărul 9021, cu indicarea numărului carnetului de conducere sau a codului amenzii. În acest caz va obține informații ce ţin de: punctele de penalitate (numărul acestora); amenzi (sumele și codurile pentru fiecare); suspendarea permisului de conducere (statutul acestuia); transmiterea dosarului în instanța de judecată (dacă a avut deja loc). Prețul unui SMS la 9021 este de 5 lei pentru oricare operator de telefonie mobilă.

Expediind SMS la numărul 9022, cu indicarea numărului VIN, beneficiarul va primi date despre faptul dacă automobilul respectiv a fost implicat în accidente rutiere, cu indicarea datelor calendaristice, în cazul în care sînt disponibile. Notificarea privind implicarea automobilului în accidente rutiere nu este disponibilă pentru autovehiculele internaționale sau de stat. Prețul unui SMS la 9022 este de 10 lei pentru oricare operator de telefonie mobilă.

În sfîrșit, expediind SMS la numărul 9023, fiind indicat în mesaj numărului VIN (tariful este 1 leu pe zi), cetățeanul va primi informaţii cu privire la încălcările rutiere înregistrate de camerele de monitorizare a traficului rutier. Serviciul informează utilizatorii despre următoarele aspecte ale încălcării: numărul documentului intern al poliției (ce reprezintă totodată și contul de plată), numărul articolului din Codul contravențional, descrierea încălcării, locul încălcării, punctele de penalizare, suma minimă și maximă a amenzii. Serviciul va transmite notificări doar din momentul abonării la modulul de notificare, astfel încălcările comise pînă la utilizarea serviciului nu vor putea fi vizualizate.


0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?